Да съм министър не е самоцел, има достатъчно работа за всички. Така отговори по bTV тази сутрин Лиляна Павлова на въпроса с какво ще се занимава след края на европредседателството на България.

Тя ще е на поста министър за европредседателството до края на годината, когато то изтича.

"Дотогава много вода ще изтече", подчерта Павлова.

По повод една година от работата на третия кабинет на Бойко Борисов и търканията с "Обединени патриоти" пък тя каза:

"Няма коалиция, която да е перфектно смазана. В управлението ние нямаме проблем, нямаме вътре онова напрежение, което опитват да нагнетят отвън. Не председателството ни е обединило, а приоритетите в програмата ни. Оттук нататък ние имаме много ясен план как да продължим през следващите 3 години".

По повод протестите на превозвачите, насрочени за 16-17 май заради т.нар. Пакет за мобилност, предложен от Франция, Павлова заяви:

Първата стъпка вече я изминахме с директивата за командированите работници, само за три месеца намерихме компромис в текста. Сега идва част 2 на пакета от преговорите и тя е много по-трудна. Но ние тук ще бъдем много твърди. Идеята за единни ценности и единен пазар е една от основните идеи на Европа, но в същото време трябва да пазим националния си интерес. Така направихме с превозвачите. Много е важно да участваме в преговорите - когато не участваш, не можеш да изразиш позициите си и мнението ти няма да бъде зачетено. Няма да е лесно, тъй като решението се взима с квалифицирано мнозинство. Трябва да намерим държави като нашата с мнение и да се обединим".

Относно критиките към младежката конференция в рамките на евопредседателството тя каза, че на конференцията е имало много млади хора и целите са постигнати. В официалната програма и с пари от държавата пък била платена официална вечеря с български гозби и хора, но не и дискотека.

"След вечерята всеки може да се забавлява, както прецени, ние не сме морална полиция", уточни Павлова по повод възмущението, че вечерта младежите са били в клуб с полуголи момичета, където са пили водка.

По думите й срещата на върха в София на 17 май във формат ЕС - Западните Балкани е пикът на председателството.

"Не е важно дали ще дойдат държавните глави, важно е да има участници от всички държави, да се приеме декларация и анекс към декларацията от срещата. Предизвикателството е голямо по три причини. Първо, защото за първи път се прави среща от такъв ранг в България. Особено голямото предизвикателство идва от Испания и страните, които не признават Косово (Румъния и Кипър също - б.р.), със сложната дипломатично-политическа ситуация, в която сме изпаднали. Но няма невъзможни неща, политиката е въпрос на компромиси. Аз съм оптимист", смята Лиляна Павлова.