Лена Бориславова отговори на днешните упреци от страна на ИТН, че именно заради нея се е случил юридическия хаос в КЕВР, който остана без шеф, след като КС отсъди, че изборът на Станислав Тодоров е незаконен.

Ето какво написа преди малко началничката на кабинета "Петков", чиито последен работен ден е днес:

"По повод на част от спекулациите на деня и след научените уроци, че ако не бъдат веднага оспорени, неистините "стават" истини, бих искала да поясня:

Правилата за избор на шеф на КЕВР не са мои персонални правила, а колективно решение на управляващата коалиция. С тях и с кандидатурата на Станислав Тодоров се съгласиха всички партии в коалицията, включително бяха подкрепени в зала от г-жа Ива Митева и г-н Тошко Йорданов.

Няма обективни и професионални аргументи зад поименната нападка срещу мен, като се има предвид, че всички гласуваха единодушно.

Най-добрата атестация за политическа зрялост е да умееш да губиш с достойнство.", написа Бориславова.

Постът си тя е онагледила с няколко снимки от завършването си в университет, като е добавила и кадър с фланелка с надпис "Харвард" - явна препратка към специфичното облекло, с което Тошко Йорданов бе днес в парламента. Там председателят на ПГ на "Има такъв народ" се появи с фланелка "Harvard Law".

Депутатите възприеха облеклото като ирония, насочена към лидерите на "Продължаваме промяната" - дипломираните в Харвард Кирил Петков и Асен Василев.

Председателстващият парламента Мирослав Иванов направи забележка на депутата от ИТН и посочи, че тениската не е подходяща за пленарната зала на НС.

Това не попречи на Тошко Йорданов да изрази критичната си позиция към решенията на управляващите, едно от които доведе до овакантяване на председателския пост в КЕВР. Заради противоконституционното назначаване на Станислав Тодоров парламентът днес върна на длъжността Иван Иванов.

"Попаднахме в тази нелепа ситуация заради Лена Бориславова", категоричен бе Йорданов. Той описа хронологията на приемане на решението, като акцентира върху намесата на началника на политическия кабинет на премиера, която се е обаждала на Ива Митева.

"Взехме решение под мое давление да се подкрепи предложението в името на коалиционното съгласие", призна Йорданов и добави, че, "ако не се съгласиш с коалиционния партньор, те обявяват за враг".

По думите му Бориславова е слаб юрист, а цялото Народно събрание е изпаднало в нелепата ситуация да уреди последиците от решението на КС.