Открито заявяваме, че за всеки кандидат, който ще предложим за бъдещи назначения в службите, ще държим да има чисто минало, да не е бил част от престъпна група в България и Европа, както и че не е бил агент на вражеска държава или на Държавна сигурност. Това написа Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" в профила си във Facebook, след като малко по-рано Радостин Василев огласи записи от онлайн заседание на Националния съвет на ПП.

"Националната сигурност е българска отговорност и важна част от българския суверенитет. Никоя друга държава не може да ни влияе какъв избор ще направим при бъдещите реформи", заявява Бориславова.

Тя е категорична, че до този момент от ПП не са съгласували с никое посолство предложения за нито една от службите.

"Но при крайните назначения и като част от законовите процедури се информират партньорските служби в рамките на задълженията ни като членове на европейския съюз и НАТО (и за да могат да имат достъп до информация)", пояснява Бориславова и добавя:

"Няма да допуснем никой да повлияе на нашето силно желание за реформа на службите и за съставяне на редовно правителство, което да освободи ръководството на българските служби от дългогодишни зависимости".

Към поста тя е публикувала и снимка от днешната пресконференция на Радостин Василев, като на нея е и експертът по национална сигурност и бивш секретар на МВР Николай Радулов, както и част от биографията му като разузнавач от ДС.

В записите, които по-рано пусна Радостин Василев, се споменава, че имената за назначения в службите са "синхронизирани с посолството".

"Това означава, че по предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО, мисля че. Военно не знам дали ще го пипаме. Това са наши хора, които са одобрени от посолството", казва глас в аудиото, за който се твърди, че е на Асен Василев.