"Никоя партия, освен "Продължаваме промяната - Демократична България", не беше готова да гласува промените за "интимната връзка". Това коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV бившият депутат Лена Бориславова, която в момента е част от Изпълнителния съвет на ПП. 

Тя визира предложенията за промени в Наказателния кодекс, в кръга на защита да бъдат включени и лицата, които са в "интимна връзка", без непременно да съжителстват. В момента разпоредбите дават закрила само на роднини, съпрузи и съжителството без връзка. В проекта на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се предлага определение за интимна връзка: "доброволен, относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения". 

"Всяка трета жена да бъде обект на домашно насилие - вербално или физически, е много тежка диагноза за общество, което така или иначе е ужасно разделено. Отговорът на всички беше изключително показателен, че такава жестокост с агресия, с унижение към друго човешко същество трябва да е абсолютно недопустима. Изключително тъжно и обезсърчаващо, че това се случва все още и че тези случаи не са изключение", коментира още Борислалова.

Според нея реакцията на гражданското общество след случая от Стара Загора е показала доза надежда, тъй като "рядко се случва толкова убедително и еднозначно да излезе цяло общество и да каже: "Това не трябва да се случва повече". 

"Народно събрание, което решава задачи от обществено значение"

Лена Бориславова коментира и работата на Народното събрание, като подчерта, че най-накрая имаме парламент, който започва да отмята и да решава задачи от обществено значение. 

"Това Народно събрание, което беше сформирано в тази сглобка, върши работа. Каква е промяната, в какво се състои тя - вече има истински дебат по политики, приети закони, отлагани с години, говори се за конституционна промяна", избори тя. 

Относно готвената рамка за съвместната работа на коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, Бориславова каза, че има готови текстове за протокол, както нарече престоящия документ.

Промените в Конституцията

Бориславова коментира и предложените промени в Конституцията, внесени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Тя заяви, че по отношение на мандатите на главния прокурор трябва да остане един мандат за пет години. 

"Председателстването на прокурорския съвет трябва да се случва от министъра на правосъдието. Само, че текстът, който в момента е влязъл и начинът, по който е събрана подкрепата за него, гарантира, че за всички останали разпоредби, които стоят на масата, има подкрепа. Това е подкрепа за нов начин на избиране и формиране квотите за това какви лица влизат във ВСС", обясни Бориславова и поясни, че дебатът за това как трябва да се измени Конституцията не е приключил.