В понеделник или вторник внасяме промени в НК, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реескспорта на лекарства, обяви още лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Предложенията идват след разкритата престъпна схема, при която са били изписвани лекарства, но вместо да ги дават на болните, лекари са ги изнасяли от лечебните заведения и препродавали в чужбина на по-висока цена.

„Поставяме си амбициозната цел до края на март да се опитаме да постигнем национален разговор с резултат за нов модел, след което да го представим на обществото и да бъде включен в бюджета за 2019 година. Предлагаме при частните болници да няма лицензиране, а общинските и държавните да станат лечебни заведения“, заяви още на брифинг в парламента Нинова.

Тя уточни, че все още не са говорили с други политически сили по тези предложенията.

„Започнем ли пак тяснопартийно да се състезаваме кой е по по-най, няма да постигнем истински резултат, какъвто ние искаме. В годините на прехода са направени грешките в здравеопазването, но е крайно време да осъзнаем, че само промяна в моделите ще реши проблема, а не допълнително наливане на пари в едни и същи системи, откъдето тези пари изтичат“, поясни социалистката и допълни, че от БСП не са съгласни да се закриват общински болници.

В отговор на въпрос откъде са дошли доходите й на 28 години да си купи 125 кв. ателие и 24 кв. гараж и колко момичета на тази възраст могат да си позволят това, Корнелия Нинова отговори:

„По всички въпроси за „Техноимпекс“ главният прокурор вчера даде отговор. Не мога да кажа повече от това, а и не съм компетентна да говоря".

ДПС: Има конституционен проблем

Междувременно Хасан Адемов от ДПС кометира, че са съгласни с нуждата от консенсус между партиите за здравеопазването, но ако държавните и общинските болници трябва да променят статута си на търговски дружества, те трябва да минат през фалит.

По повод мораториума за нови частни болници той добави:

"Трябва да се справим с конституционния текст, че всеки един стопански субект в България има право на стопанска инициатива. И ограничаването на стопанските инициативи едва ли е коректно. Проблемът не е това, че има повече болници. Пазарът е този, който трябва да реши този проблем, а не Народното събрание. От тази гледна точка ние говорим, че един финансиращ орган в лицето на НЗОК не е решение на въпроса, а проблем."

По думите на Адемов големият проблем е, че всяка болница, получила лиценз от министъра на здравеопазването, има право да сключи договор с НЗОК.

Той подчерта, че идеята за демонополизация на здравната каса е на ДПС и че се радва, че и други партии я подкрепят.

От "Воля" на Веселин Марежки пък заявиха, че също са искали "екшънплан" за здравеопазването и се радват, че БСП вземат мерки, се обявиха против мораториум на частните болници. Според тях са нужни децентрализация и премахване на монопола на НЗОК. От партията подкрепиха и предложението за криминализиране на реекспорта на лекарства.

От ГЕРБ пък видяха поредния опит на БСП за политическа употреба на проблемите в здравеопазването и също заявиха категорично, че по Конституция всеки има право на стопанска инициатива.