Смятам, че последна грижа на президентството е какъв иска да стане Радостин Василев. Това каза в bTV служебният министър на спорта Весела Лечева. Коментарът е по повод скандала около избора на председател на парламентарната Комисия за младежта и спорта.

"Продължаваме промяната" предложи за поста Радостин Василев, бивш министър на спорта, който се отцепи от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". От ПП обвиниха президентството в намеса в разпределението на парламентарните комисии и ДПС, че съдейства за това. Причината била, че Василев е подал сигнал срещу Лечева за конфликт на интереси.

"Мога да кажа като общо усещане, че това беше една евтина сюжета на пиеса, която се представяше на публиката с цел едни хора да станат звезди и национални герои посредством подобни интриги", заяви Лечева. Тя е категорична, че няма приятели в ДПС.

По думите ѝ парламентарната спортна комисия трябва да се занимава с проблемите около финансирането на спорта в България. Служебният министър смята, че у нас има тревожни тенденции и се позова на изследване на "Евробарометър". Данните от него сочат, че 61% от българите въобще не спортуват.

Според служебния министър една от причините е лошото ниския бюджет на Министерството на младежта и спорта. "У нас се отпускат по 2,5 евро на година глава на човек за спорт, а Холандия - близо 300 евро. Комисията може да се занимава с това", смята Весела Лечева.

В отговор на обвиненията на Радостин Василев Сигналът на Радостин Василев срещу служебния министър на спорта е, че тя не е не е напуснала четири сдружения с нестопанска цел, където е представляващ или член на управителен орган. Също, че е предложила на Министерския съвет да отпусне 3 млн. лв. на една от тези федерации.

"От февруари месец бях избрана за председател на Българския стрелкови съюз, след като бях назначена за служебен министър, предприех всички необходими действия, които са разписани в закона, за да предотвратят конфликт на интереси", обяви служебният министър.

Тя обаче не отрича, че името ѝ фигурира в управлението на съюза в Търговския регистър. Причината била, че не е свикано Общо събрание, което да я освободи от поста.

"Имам своята молба и заявление, което се изисква по закон - в рамките на един месец да предприема всички действия, за да избегна конфликта на интереси", уточни тя.

На въпроса дали този казус не е като този с отказа от канадско гражданство на Кирил Петков, преди да стане служебен министър на икономиката, тя отговори "много са различни казусите".

Лечева обясни също, че е предложила 3 млн. лв. да се предоставят не на Българския стрелкови съюз, а на Националната спортна база, която стопанисва 20 спортни обекти и бази. Все още никой от прокуратурата не я е потърсил, тя твърди, че не се притеснява от проверка.

Спортният министър подкрепи БСП и в решението за връщането на хартиената бюлетина.