Парламентарната комисия по отбрана одобри проектите за придобиване на нов изтребител и бойна машина за пехотата. Двата проекта влязоха в НС с година закъснение, след като проектът за нов самолет беше рестартиран.

За проекта на инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и за Актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет" гласуваза 12 депутати, нямаше "против", а шестима - от БСП и "Воля", се въздържаха.

Проектът за придобиване на нов тип боен самолет предвижда придобиването на 16 самолета, като през първия етап на реализирането му да бъдат придобити поне осем самолета, обясни командирът на ВВС ген. Цанко Стойков. Времевата рамка на доставка за първия етап е до 72 месеца от датата на влизане в сила на договора, а вторият - след приключването на доставките по първия етап и сключване на договор за втория етап, предаде БТА.

Финансовата рамка за първия етап е 1,8 милиарда лева с ДДС.

Целите на проекта са преодоляване на дефицита от способности, освобождаване на честотен спектър за граждански цели, прекратяване на зависимостта за поддръжка на изтребителната авиация от страни извън НАТО и ЕС.

Таско Ерменков от БСП отбеляза, че БСП винаги е подкрепяла усилията за укрепване на националната ни сигурност. Модернизацията на Българката армия е необходима, но трябва да върви ръка за ръка с издигането на статута на военнослужещите, тяхното заплащане и мотивацията им, посочи той и декларира, че парламентарната група ще гласува "въздържал се".

Симеон Симеонов от ДПС декларира подкрепа за проектите и посочи, че трябва да има обединение и да се прояви политическа зрялост и държавническо мислене. Армията има голяма необходимост от осъществяването на тези проекти, така че военнослужещите да имат съвременна база, паралелно със социалните придобивки, иначе ние ще си останем само консуматори на сигурност, а не генератори на сигурност, коментира той.

"Обединени патриоти" също призоваха да бъдат подкрепени проектите. Ако закъснеем още няколко години, ще бъде фатално късно, предупредиха от групата.

Проектът за инвестиционен разход за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада също ще се реализира на два етапа, обясни Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътни войски. Проектът ще бъде основна стъпка и база за изграждане и развитие на механизираните формирования от Сухопътните войски. Предвижда се придобиване на 150 бронирани машини, като бойните бронирани машини са не по-малко от 90, а специалните и осигуряващи - не по-малко от 60.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза пред журналисти, че е оптимист, че няма да има проблем пленарната зала да подкрепи проектите за нов тип боен самолет и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.

Днес парламентарната комисия по отбрана подкрепи проекторешението за приемане на проектите с 12 гласа "за", без против и с шестима въздържали се.

Проекторешението трябва да мине през още една комисия - тази по бюджет и финанси.

Очакваме до края на юни проекторешението да бъде обсъдено в пленарна зала, каза председателят на комисията по отбрана Константин Попов.

Оптимисти сме, защото националната сигурност от време на време става "дъвка", но, когато в пленарна зала всеки трябва да си даде гласа за това дали да модернизираме българската армия, дали да имаме нов тип бойни самолет, нови бронирани машини, едва ли ще има толкова колеги, които да гласуват против, коментира Каракачанов.

В края на краищата разчитам на чувството за национална отговорност на всички народни представители, всичко друго е дребен политически пиар, допълни той. Нашата амбиция е за повечето от трите проекта да сключим договор до края на тази година, отбеляза министърът. Той уточни, че третият проект за кораба е минал вече на Съвет по отбрана и трябва да влезе за междуведомствено съгласуване.

Ген. Цанко Стойков, командир на ВВС, посочи, че във ВВС е създадена организация по актуализиране на модела за оценка на различните алтернативи. Ще имаме достатъчно добър модел за оценка и анализ на всички оферти, които ще бъдат изпратени, увери той.