"Цялата тази финансова пирамида очевидно е нещо твърде голямо, този сюжет като за шпионски роман се е развивал в много страни. Въобще цялата тази финансова престъпност набира скорост и тя може да бъде ясно и категорично разцепена само с много силно международно сътрудничество."

Това каза в предаването "На фокус" по Нова телевизия служебният министър на правосъдието Крум Зарков, цитиран от БТА, във връзка с разследването, което САЩ водят срещу Ирина Дилкинска. Министърът отбеляза, че когато има български граждани, предадени на съд в друга държава, трябва да следим какво се случва с тях там.

 Дилкинска е поискана от САЩ, за да упражнят те тяхната юрисдикция по силата на споразумение. Това е станало през 2021 година, през това време е текло производство и когато българският съд е преценил, че са налице основания тя да бъде пратена, ние сме я предали на САЩ, обясни Зарков.

На 20 март българката Ирина Дилкинска е предадена на американските власти заради обвинение в участие в престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. Тя има повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата "УанКойн" (OneCoin), съобщи американското министерство на правосъдието.

"Ние не водим разследването, не знам дали е имало такова и в България, ние в Министерството на правосъдието нямаме отношение към разследването. Ние улесняваме размяната на документи между съответните компетентни служби, обезпечаваме, когато е необходимо сигурността на човека, който трябва да бъде предаден и го предаваме", каза днес министърът на правосъдието.

"Ще видим как ще се развие процесът в САЩ, но ако там се установи престъпление, а тук - не, по едни и същи деяния, трябва да се замислим", отбеляза Крум Зарков. Той добави още, че до него не е достигала информация за съдбата на Ружа Игнатова.

Правосъдният министър каза още, че страната ни гледа сериозно на докладите на Държавния департамент на САЩ, но те не ни казват нищо ново.

"Гледаме на докладите на Държавния департамент на САЩ сериозно, както гледаме и на докладите на ЕК, както гледаме на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека и както трябва да погледнем сериозно на аспирациите на нашия български народ. Но те не ни казват нещо, което не знаем", каза Зарков. Според него "има още какво да се направи по високите етажи на властта". Затова ще предложи отново на МС антикорупционния закон, който беше внесен и в миналото Народно събрание.

"В доклада са показани проблеми, които нашите институции са идентифицирали. Търси се парламент, който да ги реши", категоричен бе Зарков. Той уточни, че с въпросните доклади и санкциите по "Магнитски" САЩ защитава собствения си интерес. "Те нямат право да се месят в политическите процеси в България. Но имат значение", уточни министърът на правосъдието.