Обявилият, че ще се кандидатира за лидер на БСП Крум Зарков, не спести критики пред конгреса на партията за подготвяното отхвърляне на оставката на лидерката Корнелия Нинова, вместо тя да бъде констатирана и да се върви към организиране на пряк, вътрешнопартиен вот.

"Уважаеми делегати, уважаеми хора, които милеят за лявата идея, спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта?", започна словото си Зарков. "Готови ли сте за последния, фаталния удар?", обърна се претендентът за лидерския пост към делегатите в залата на НДК.

Зарков заяви, че сърцето на социалистическата партия са нейните симпатизанти и избиратели, но мозъкът ѝ са събралите се в залата делегати.

"И от този мозък трябва да тръгне възстановяването. Този мозък е облъчван от сутринта с абсолютни нелепици. Провалът на изборите е представен като успех. Защо? Защото, видите ли, сме във властта. И във властта сме били, защото вече сме приети не като статукво", отправи критики по доклада на Нинова претендентът за поста й.

"Спомням си по време на третата кампания, от най-новата политическа партия даваха заявки, че ще трябва да се работи с БСП. Тогава споменаваха моето име. Реакцията беше чудовищна. Тогава от нашата кампания, от кампанията на БСП, звучеше "Какви са тези хора, които ще раздават почтеност?" Днес обаче, видите ли, те ни били приели. Да приеха ни по силата на парламентарната математика и по силата на чувството за отговорност, която и те, и ние изпитваме", констатира по адрес на ПП и коалицията Зарков.

"Не можехме да си позволим да вкараме страната в поредната политическа криза, каквато вече беше навлязла. Но избирателите не ни приеха! Вътрешни врагове? Сигурно има. Имало е преди, ще има и занапред. Но външния знак не забелязахме още през април", заяви Зарков.

Той обвини, че "някои от нас", визирайки Нинова, "направиха всичко възможно, за да провалят кампанията на президента".

"Друга нелепица - нямало проблем с кампанията на президента, защото ние го излъчихме през 2016-та. Факт! Излъчихме го през 2016-та. Имаме основание да се гордеем с това и със същата степен имат основание някои от нас да се срамуват, за това, че направиха всичко възможно, за да опорочат втората кампания на Румен Радев и Илияна Йотова", обвини поведението на ръководството социалистът.

"Онзи ден чух и в парламента много гръмки фрази в подкрепа. Правилно, но късно. Тази война не се отрази на президента Радев. Тя се отрази на БСП", констатира Зарков.

Той напомни на Нинова за отговорността, която е поела, с подадената оставка, като изказа несъгласие с подписката в подкрепа на намерението тя да бъде подложена на гласуване и отхвърлена.

"И накрая последното - това, което се случва, е въпрос за отговорността. Пряко свързан с този за морала и европейското поведение на всеки политик. Циркулира обръщение, търсят се подписи, за да се гласува оставка, подадена през ноември месец. Ако това се случи, този фарс ще бъде наистина пореден, ако не и последен пирон в ковчега на публичния имидж на Българската социалистическа партия", предупреди Крум Зарков.

Според него има друг начин и той е много честен и много прост.

"Той започна през ноември с изявление на другарката Нинова. Оставка, констатиране, пряк избор. Имаме нужда от този разговор не само помежду ни. Имаме нужда да отидем да видим всяка партийна организация. Имаме нужда да говорим за много неща с хора, които страдат за това, че БСП е четвърта. За това, че БСП беше победена от ДПС. За това, че когато сме в парламента, говорим четвърти, а нашия председател е с ранг на заместник-министър председател. Тези хора заслужават от нас да отидем, да ги чуем, да им дадем надежда и да им начертаем реалистичен път напред", призова делегатите Зарков.

Той заключи, че "лявото има страхотен потенциал, а единствената структурирана сила, която може да го носи занапред, е БСП".

"Това е отговорността на всеки един от нас тук - на тези, които са се подписали на обръщението и на тези, които не са. На тези, които са млади, на тези, които са стари. И никой не може да се скрие от тази отговорност. Имаме ясен път. Достойни ли сме за него? Това ще проличи в следващата точка!", визира Зарков предстоящото констатиране на оставката на Корнелия Нинова.

Евродепутатът Петър Витанов пък отбеляза, че никога досега не е виждал по-минорен конгрес и с по-загрижени и по-притеснени лица.

"От една страна ни казват - ние сме във властта, но от друга страна всеки вижда състоянието на партията. Участието в управлението не е тъждествено на състоянието на партията и това хората добре го виждат", отбеляза Витанов, като заключи, че "БСП е в упадък".

Снимка: Булфото

"Само преди час бяхме на по-малко от километър от НДК, където встъпваше в длъжност президентът Радев, и там настроението беше друго. Там имаше тържествено настроение, смях и надежда. Това показва, че лявото не е в упадък и един ляв човек може да събере доверието на хората от целия политически спектър", каза той, който беше един от делегатите от вътрешната опозиция на Нинова, които все пак отидоха на инаугурацията на президента, въпреки че ръководството отказа да прекъсне конгреса, за да могат всички желаещи да уважат церемонията.

"Днешният ден може да постави началото на въпроса за бъдещето на БСП. Да, няма да можем да го решим сега проблемите на партията, но можем да поставим началото. И това начало минава през лидерския въпрос и през констатиране на оставката. След този въпрос можем да говорим за идейното обновление, и за условията на труд, и за правата на трудещите се, и за зелените теми и екологията - за всичко останало. Но този въпрос трябва, призовавам хората в залата, това е решителния ден за БСП. Това не е лична битка. Това е опит за изваждане на БСП от тресавището", предупреди Петър Витанов.

Той заяви, че "днешните обвинения в предателство" приема по-скоро с разбиране, "защото службогонството едва ли е най-удачното и най-голямата ценност на членовете на БСП". "Или ще успеем да изградим отново отбор, или ще бъдем пометени! Не се предавайте!", насърчи Витанов делегатите.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев, който също е сред делегатите, определи като гротескно, ако оставката на лидерката не бъде потвърдена от конгреса.

"Ако оставката не се потвърди от Конгреса, това ще е гротескно в очите на избирателите и все едно да им кажем, че тяхната оценка не е важна, че ние си живеем в свой собствен свят", коментира по време на конгреса пред БНР лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Във връзка с прекия избор на председател Станишев каза: "Не мисля, че нагласата е да се създават условия за честно състезание на идеи. Тази форма на избор на председател поставя председателя над всички органи и създава условия за вождизъм, като така копираме ГЕРБ".

"Ние вече имаме проблем не с периферията на БСП, а с ядрото на тази партия, която загуби близо 700 000 избиратели за 4 години. Ние се оказахме след ДПС, четвърта позиция сме. Ние не успяхме да бъдем възприети нито като ясна опозиция, нито като ясна алтернатива. Участието на БСП сега във властта не ни гарантира, че ще сме в състояние с 10 на сто гласовете и с 26 депутати да формираме основните насоки на политиката на това правителство. И че това ще ни донесе след това ръст в нашите гласове...спаднали сме на 267 000 гласа, това е катастрофа", каза още Сергей Станишев.

По думите му много от ключовите теми за БСП днес не са в дневния ред на правителството - здравеопазване и болници, ядрената енергетика и много други теми.

Преди това критики към ръководството от трибуната на конгреса отправи и Валерий Жаблянов

"Не разбирам защо другарката Нинова се хвали с милиардите, които ще раздаде сегашното правителство, след като и Бойко Борисов изсипа милиарди в асфалт и мантинели, но народът го намрази. БСП ще излезе с куп негативи от това управление", предупреди той. И изрази недоволство, че не е чул в залата за какво точно ще отидат въпросните милиарди.

Немалко оратори се обявиха за това конгресът да отхвърли оставката на Нинова.

"Силата на БСП е силата на всеки един от нас, конфронтацията е излишна. Само по този начин и с този лидер можем да продължим започнатото", заяви депутатката Веска Ненчева.

Александър Симов пък констатира, че срещу БСП в последните 3-4 г. се е провеждала "масивна и чудовищна медийна кампания", каквато не е виждал за целия преход. От момента, в който БСП през 2017 г. се обяви като основна алтернатива на ГЕРБ, срещу нас се стовариха толкова много медийни бухалки и бомбардировки, че се чувствам като генерал от бойния фронт, каза той. Според него, БСП въпреки това, продължава да стои стабилно и да е партията, която задава социалния вектор в управлението. "БСП не е идейно подменена, а е ярка, лява и запомняща се партия, това е моят повод за оптимизъм", заключи Симов.

Междувременно партийната телевизия БСТВ спря излъчването на конгреса на живо. Предаването от Зала 1 на НДК бе прекъснато веднага след речта на лидерката Корнелия Нинова и така дискусията между делегатите не бе показана. Вместо това, телевизията предаваше интервюта в кулоарите на конгреса с членове на ръководството и министри на БСП, реклами, както и кадри от празника на столетницата на Бузлуджа миналото лято.

Около 15.30 заседанието на конгреса бе закрито за медиите на място, тъй като започна обсъждането на точката за констатацията на оставката на Корнелия Нинова.