Държавата ще направи всичко по силите си за пострадалите при наводненията в района на Карлово, каза по Нова телевизия служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Има смесица от безотговорност и беззаконие от много дълги години. Беззаконието е, че не се търсят виновни, а безотговорността касае всички, защото се отнасяме с пренебрежение към големи теми, посочи той.

Зарков заяви, че няма причина да се съмнява в изнесените данни от институциите по отношение на сечта в района.

Служебното правителство ще подготви закони, които депутатите да дебатират бързо. Част от тях са свързани с Плана за възстановяване. В тази връзка ще бъде запазена концепцията за КПКОНПИ, разработена от предишното правителство, каза Зарков и посочи, че комисията ще се занимава с корупция по високите етажи по властта.

По думите му трябва да бъде осмислено как този орган да не се превърне в бухалка. Ако КПКОНПИ бъде изцяло избирана от НС, това ще я подчини на мнозинството, което крепи правителството и това не е адекватно, каза още Крум Зарков.

Служебният министър иска тълкуване от Конституционния съд какви са ограниченията в правомощията на главния прокурор, защото с разширено тълкуване на Конституцията се държи "под контрол изпълнителната власт". Той обясни, че тълкуването на МП по отношение на надзора за законност е, че той (надзорът) касае само наказателните преследвания, а не се упражнява над всеки орган с възлагане на проверки.