Зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин обвини в уставно нарушение тримата служебни министри, които са членове на пленума на партията. Весела Лечева, Крум Зарков и Явор Гечев не са поискали разрешение от Националния съвет, каза пред БНР Вигенин. Той потвърди, че заради това действията им ще бъдат обсъждани на заседанието на Нацоналния съвет днес.

"Има процедура в устава, която изисква представителите на БСП в правителството да бъдат с одобрението на Националния съвет. Нашият ръководен орган вече веднъж подходи по този начин, когато Янаки Стоилов, като член на Националния съвет, беше поканен да участва в служебен кабинет. Тогава той информира ръководството на партията и ние взехме решение, с което подкрепихме неговото участие", коментира Вигенин.

"Нито президентът или съответните вече служебни министри не информираха ръководството за получена покана", недоволства зам.-председателят на БСП.

По думите му практиката и устава не са спазени, но е въпрос на преценка дали и какви действия трябва да се предприемат на днешния пленум.

"Всичко е въпрос на дискусия. Все пак, когато има такива действия, вероятно трябва да има реакция", допълни социалистът.

Кристиан Вигенин посочи, че самите министри са се дистанцирали от БСП, като не са информирали партията, че имат намерения да участват в служебното правителство. "Това не е правителство с участието на БСП. В случая те не представляват партията и го знаят много добре", категоричен бе той.

Само преди два дни председателят на вече бившата ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски отрече пленумът да има в дневния си ред точка за гласуване на партийно наказание за тримата служебни миинистри, но подчерта, че те трябва да работят за партията си по време на предизборната кампания, тъй като са членове на НС на БСП. Той допусна, че поведението иим ще стане предмет на дискусия на социиалистите по време на пленума.

"НС трябва да вземе отношение по това как тези другари ще участват в предизборната кампания. Например аз искам да покана поне двама от министрите да се включат в предизборната кампания като раздават листовки на Георги Свиленски. Искам да ги видя с мен - на шатрата, сред хората, как ще се включат в кампанията. Ако не се включат - значи работят против партията", закани се още Свиленски.