На 22 май в Сочи президентът на Руската федерация Владимир Путин ще се срещне с президента на Република България Румен Радев. Той ще бъде на работно посещение в Русия за участие в прояви, посветени на 140-ата годишнина от Освобождението на България в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 година, съобщи официално от пресслужбата на Кремъл.

По времена разговора двамата ще обсъдят перспективите на двустранното сътрудничество в различни области, като например перспективите на руско-българското сътрудничество в различни сфери, а също така и обмяна на мнения по актуални международни и регионални въпроси, се казва още в съобщението.

Ден по-рано - на 21 май, Радев ще се срещне в Москва с премиера на Русия Дмитрий Медведев, с когото ще обсъдят реализацията на съвместни проекти, обявиха от пресслужбата на руското правителство.

"По време на преговорите двамата планират да обсъдят актуални въпроси от руско-българското търговско-икономическо и културно-хуманитарно взаимодействие, реализацията на съвместни проекти в енергетиката, промишлеността, транспорта и други области", се казва в съобщението.

Неотдавна руският посланик у нас Анатолий Макаров заяви, че Путин и Радев ще говорят по важни въпроси като тези за подобряване на отношенията между Русия и Европейския съюз.

"Така е правилно, двамата президенти се срещат и взимат решения за по-нататъшни стъпки. На тази среща може да се обсъди евентуална бъдеща визита на президента Путин в България", отбеляза тогава той.

Самият Радев пък коментира по повод визитата си:

"Българският културен, световен и цивилизационен принос не може да става залог на политически конфликт. Точно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалога, трябва да търсим общите интереси в борбата с тероризма и как да снижаваме това напрежение. Така че в тази връзка мисля, че диалогът и каналите за диалог трябва да бъдат запазени. Основната цел на България е постигане на диверсификация - на газови и енергийни доставки като източници и като маршрути".

Държавният глава каза още, че се обсъжда визита на Владимир Путин в София, но засега няма дати.