От ГЕРБ предложиха машинно гласуване да се провежда след местния вот на парламентарни, президентски и европейски избори. Предложението бе направено от народния представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на заседанието на Комисията по правни въпроси.

Първоначалното предложение бе машинният вот да бъде отменен за местни и парламентарни избори и да остане за президентски и европейски.

"Г-жо председател, да направя предложение за редакция на точка втора в параграф първи, а именно тя да придобие следния вид: точка 2, ал. 3 думите "на всички избори след общите избори за общински съветници и кметове през 2019 г. се произвежда само машинно гласуване" , се заменят с "след общите за общински съветници и кметове през 2019 г., машинното гласуване се произвежда само на избори за народни представители, на избори на вицепрезидент на републиката и на избори за членове на Европейски парламент от република България и на тези избори", каза още Ципов.

Той обясни, че мотивите са свързани с това, че след е проведена дискусия в парламентарната група е стигнала до заключението да направи формално на заседанието на комисията едно такова предложение.

Заместник-председателят на Комисията по правни въпроси и депутат от БСП Крум Зарков от БСП реагира веднага и защити машинното гласуване, защото отмяната му би била безотговорна, най-малкото защото не се спазва закона.

"Няма хора, които да работят в СИК. Все по-трудно се намират такива хора и все по-сложен става изборният процес. Машините са неизбежни", коментира Зарков.

Смиляна Кръстева и Филип Попов от БСП посочиха, че няма да подкрепят машинното гласуване да се използва само на парламентарни и президентски избори. Според тях с машинното гласуване няма да има недействителни бюлетини, а всички останали доводи за отмяната му от управляващите не били сериозни.

Депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров се намеси в темата с въпрос към социалистите дали имат безрезервна вяра в машините, но си отговори сам с пример. "Ако на местните избори един срещу друг се изправят настоящият столичен кмет Йорданка Фандъкова и омбудсманът Мая Манолова, но на първо място излезе Десислава Иванчева - кой ще бъде новият кмет", запита Емил Димитров.

Според Христиан Митев от Обединени патриоти машинното гласуване няма как да реши всички проблеми. "Въвеждане на машинното гласуване за изборите на есен за кметове и общински съветници ще доведе до тотален срив на доверието на гражданите към избирателната система в страната. Обвързването на изборите с кебапчета ни връща през 2013 г. в Костинброд", посочи Митев.