Днес жителите на врачанското село Галиче ще гласуват за кмет на населеното място. Частичните избори станаха факт след като предсрочно бяха прекратени правомощията на вече бившия кмет Ценко Чоков.

Гласуването започна в 7.00 ч. в четири избирателни секции, от които една подвижна. Всички членове на секционните избирателни комисии са се явили тази сутрин в СИК-овете и изборният ден е започнал без проблеми, заяви за Дарик Цветелина Андровска, председател на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина.

Право на глас имат над 1500 избиратели. Те ще избират между трима кандидати - Страхил Стоянов, издигнат от ГЕРБ, Веселин Тушинов - от БСП и Николай Банков - от ВМРО - БНД.

Частични местни избори се провеждат днес в пазарджишкото село Семчиново. Кандидатите за поста са небезизвестния Димитър Джамов (ДПС) и Пламен Темелков (Инициативен комитет), и двамата - бивши управници на селото. 

Джамов беше кмет в периода 2007-2011 г., след което стана общински съветник в Септември от 2011 до 2015 г.

По мое време престъпността в селото беше 0,01 %, тоест реално нямаше такава, коментира миналата есен Джамов, цитиран от pzdnes.com.

Веднага след свалянето на Темелков от поста през октомври 2017 г. Джамов изрази желание да се кандидатира за кметския пост.

Жителите на Семчиново по постоянен адрес са 2110 души. Гласуването е организирано в две секции.

Гласуват и жителитре на община Макреш, Видинско. На 4 януари ОИК прекрати пълномощията на кмета Иван Каменов, който подаде оставка по лични причини. Каменов бе кмет 5-и мандат. Четирима са кандидатите за кметския пост: Митко Антонов (БСП), Николай Ненчев (ГЕРБ), Цветомир Николов (Инициативен комитет) и Веселин Вълков (Инициативен комитет).

Избори има и в община Лозница, област Разград. До изборите се стигна, след като кметът Айхан Хашимов бе осъден за неправомерно изразходване на бюджетни средства. Кандидати за поста са Ниязи Ниязимов (ГЕРБ), Севгин Шукри (ДПС) и Цветомир Савов (БСП).

Село Беден, община Девин, Смолянско, избира нов кмет, след като предишния кмет на Захари Стоилов подаде оставка в началото на годината и замина на работа в чужбина. За кметския стол се борят трима кандидати: Росен Димов, издигнат от БСП, Стоян Настанлиев - представител на ГЕРБ, и Румен Каров от ДПС.

Заради изборите е въведен сух режим селото по заповед на кмета на Девин Красимир Даскалов, с която се забранява продажбата на спиртни напитки от магазините, заведенията за обществено хранене и други обществени места на територията на кметство Беден.

Частични избори за кмет се провеждат днес и в добричкото село Лясково. Право на глас имат 260 души.

Изборите в Лясково бяха насрочени с президентски указ заради смъртта на кмета Ивелин Ковачев през декември 2017 г. Трима са кандидатите за поста - Божко Божков, издигнат от Земеделския народен съюз, Захари Асенов от ГЕРБ и Костадин Куртев от БСП. Назначеният от Общинския съвет Кольо Енчев временно управлява града.