Предложеното във вторник проектоправителство - първо от Бойко Борисов от болничната стая, а впоследствие - и от номинирания за премиер Даниел Митов пред президента, е като американска сватбена рокля - "нещо ново, нещо старо, нещо синьо и нещо назаем".

Осем са новите лица в правителството "Митов", но преобладават тези с етикет "нещо старо" - част от тях са били министри в различните кабинети на Борисов, други - на десницата или в служебните правителства.

"Нещо синьо" са хората, били някога част от управлението на СДС и различните му трансформации в годините.

"Назаем" са двама бивши съратници на следващия мандатоносител - Слави Трифонов - Любен Дилов-син и Калин Вельов. 

Ето кои са хората в проектокабинета на ГЕРБ-СДС и какви са техните биографии:

Даниел Митов - кандадат за премиер

Снимка: Булфото

Даниел Митов е роден 4 декември 1977 г. в София.

През 2002 г. завършва "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". През 2001-2002 г. специализира "Политически умения" в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

През 2006 г. става член на партия Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. През 2012 г. Митов напуска ДСБ и се присъединява към партията Движение България на гражданите, основана от Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г., когато поради ангажиментите си към НДИ се оттегля от политиката.

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващия кабинет - втория на Бойко Борисов.

Румен Христов - кандидат за вицепремиер и министър на отбраната

Снимка: БТА

Румен Христов е роден на 27 декември 1955 г. в гр. Борово, Русенско.

Завършва аграрна икономика, а след това защитава докторска дисертация. По-късно е извънреден професор в Югозападния университет в Благоевград. Преподава по основи на маркетинга и агромаркетинг.

В периода 1991-1994 г. е зам.-министър на земеделието. Бил е съветник на президента Желю Желев по аграрните въпроси.

Два пъти е министър на земеделието - в служебните правителства на Ренета Инджова (1994 - 1995) и Стефан Софиянски (1997). От 1997 до 2002 е главен административен секретар в администрацията на президента на България Петър Стоянов. С днешна дата е лидер на СДС.

Христо Терзийски - кандидат за министър на вътрешните работи

Снимка: Булфото

Христо Терзийски е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил. Завършва Техническия университет в София. През 1996 г. постъпва в МВР като оперативен работник в сектор "Криминална полиция" на 6-о РПУ в София. След това работи в сектор "Наркотици" на СДВР. Бил е началник на група в сектор "Криминална полиция" на 6-о РПУ, както и началник на сектор "Наркотици" на СДВР. По-късно е заместник началник на отдел "Криминална полиция" на СДВР. От септември 2009 г. е заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). От 24 февруари 2015 г. е директор на Главна дирекция "Национална полиция". Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 септември 2018 г. е временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР. След това отново се връща на същата позиция.

От 24 юли 2020 г. е избран за министър на вътрешните работи.

Екатерина Захариева - кандидат за външен министър

Снимка: Булфото

Екатерина Захариева е родена на 8 август 1975 г. в гр. Пазарджик.

Завършва езикова гимназия "Бертолт Брехт" в родния си град с профил "Немски език". Магистър по право на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". От 2001 до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване" в министерството на околната среда и водите.

Тя е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов и главен секретар на президента Росен Плевнелиев в периода от 23 януари 2012 до 12 март 2013 г. От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройство в състава на служебното правителство на Марин Райков. С президентски указ на 29 май 2013 г. президентът Росен Плевнелиев назначава Захариева за началник на Кабинета на държавния глава. От 6 август до 7 ноември 2014 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в състава на служебното правителство на Георги Близнашки. На 18 декември 2015 г. е назначена от 43-то Народно събрание за министър на правосъдието. От 4 май 2017 г. е вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи в правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти".

Кирил Ананиев - кандидат за министър на финансите

Снимка: БТА

Кирил Ананиев е роден на 2 юли 1955 г. в София.

Завършва специалност "Финанси и кредит" във Висшия икономически институт "Карл Маркс", София. Специализира в УНСС и в САЩ.

През 1980 г. постъпва на работа в Министерство на финансите. Започва като специалист в дирекция "Финанси и нормативи на социално-културната сфера", след което последователно е заемал длъжностите главен експерт в същата дирекция, главен специалист в дирекция "Финанси на извънпроизводствената дейност" и началник-отдел на Главно управление "Държавни разходи". В периода от 1996 до 1998 г. работи като завеждащ "Финансово-административната служба" в постоянно представителство на България към ООН и други международни организации в Женева. Той е зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Бойко Борисов и служебното правителство на Георги Близнашки. От януари до май 2017 година е служебен министър на финансите в кабинета на проф. Огнян Герджиков. От ноември 2017 г. до юли 2020 г. е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. От юли 2020 г. до момента е министър на финансите.

Делян Добрев - кандидат за министър на енергетиката

Снимка: Булфото

Делян Александров Добрев е роден през 14 май 1978 г. в Хасково. През 2002 г. се дипломира като бакалавър по икономика в Уеслианския университет в САЩ, а по-късно и като магистър в УНСС. Има специализации по счетоводство и финанси в Лондонското училище по икономика и политически науки.

Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада, и "Нютон Финанс Мениджмънт Груп" в София.

След като се завръща в България, работи в Областната управа на Област Хасково като ръководител на проекти с европейско финансиране в Агенцията за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, в Районния съд в Хасково, Алианса за регионално сътрудничество и развитие и на други места.

От 2009 г. е депутат от ГЕРБ в 41-вото НС, където е заместник-председател на Комисията по икономическа политика, икономика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси.

На 18 май 2011 г. става заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор енергетика.

Избран е за депутат в 43-тото Народно събрание. От 28 ноември 2014 г. е председател на парламентарната комисия по енергетика.

През 2017 г. Добрев подава оставка от всички заемани от него постове след разразил се скандал, придобил популярност с името "кумгейт". Той бе обвинен от депутатката Елена Йончева, че е кадрувал по роднинска линия в община Хасково.

Костадин Ангелов - кандидат за министър на здравеопазването

Снимка: "Булфото"

Костадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. в Нова Загора.

Завършва Медицинския университет в София с магистърски степени по медицина и по обществено здраве. През 2015 г. завършва магистратура по финанси в УНСС. През 2014 г. защитава дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор по научната специалност хирургия на тема "Оптимизиране на оперативния подход и лимфната дисекция при болни с рак на стомаха". През 2015 г. след конкурс е избран за доцент, а през 2020 г. - за професор.

Кариерата на Костадин Ангелов започва в Спешното отделение - Шокова зала към Спешна помощ в София като лекар-ординатор. През 2006 г. постъпва като хирург в УМБАЛ "Александровска". От 2013 г. до избирането му за министър на здравеопазването през 2020 г. е директор на болницата.

Кандидат е за народен представител - води листата на управляващата партия ГЕРБ на изборите за 45-о Народно събрание на 4 април.

Томислав Дончев - кандидат за министър на еврофондовете

Снимка: Булфото

Томислав Пейков Дончев е роден на 6 август 1973 г. в Габрово .

През 1991 година завършва математическата гимназия в родния си град, а през 1997 година получава магистърска степен по философия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Завършва и втора специалност по журналистика.

В периода 1997 - 1999 година работи като учител в Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в град Велико Търново. Между 1999 - 2000 година е редактор в "Радио Габрово". В този период (през 1998 г.) специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения в Полша. През 2001 г. специализира "Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми" в Института "НЕГЕВ", Израел.

През 2001 - 2004 година работи като изпълнителен директор на организацията Високотехнологичен бизнес инкубатор в Габрово. Дончев е член на екипа "Експертни анализи" към Института "Отворено общество". Членува и в работната група към Министерство на финансите. Дончев е бил и независим консултант и лектор в сферите: "Подготовка и управление на проекти", "Планиране и стратегическо управление", "Системи за оценка и текущ контрол".

В периода 2004 - 2007 работи като програмен директор в Института по "Отворено общество", където ръководи звеното за подготовка и управление на проекти по европейски програми. Бил е също така и член на Българската асоциация по управление на проекти.

През ноември 2007 година Томислав Дончев е избран за кмет на Габрово от листата на ГЕРБ.

От 18 март 2010 е избран за министър без портфейл, отговорен за управлението на средствата от Европейския съюз в кабинета "Борисов 1". Министър по европейските фондове и икономическата политика в кабинета "Борисов 2" (2014 - 2017) и заместник министър-председател в кабинета "Борисов 3".

Народен представител в 42-рото Народно събрание (май 2013 до август 2014) и член на Европейския парламент от групата на Европейска народна партия (ЕНП).

Красимир Вълчев - кандидат за министър на образованието

Снимка: БТА

Красимир Вълчев е роден на 9 юни 1975 г. в София.

Завършва Икономическия университет във Варна и е магистър по публични финанси. Преминава обучение по "Бюджет и финансово управление" в университета "Дюк" - САЩ.

През 2002 г. Вълчев започва работа в Министерството на финансите, като от 2003 до 2009 г. е експерт в дирекция "Държавни разходи". От септември 2009 г. до февруари 2017 г. е главен секретар на Министерството на образованието и науката (МОН), с прекъсване в периода от ноември 2013 г. до август 2014 г., когато е директор на дирекция "Бюджет и финанси" в Министерството на външните работи.

От април до май 2017 г. Красимир Вълчев е началник на отдел в дирекция "Финансиране на общините" в Министерството на финансите. Назначен е за министър на образованието и науката на 4 май 2017 г. от 44-ото Народно събрание.

Любен Дилов-син - кандидат за министър на туризма

Снимка: BulFoto

Любен Дилов-син е роден на 19 ноември 1964 г. в София.

Завършва 32-ра гимназия в столицата и Факултета по журналистика на СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Печатни медии". Редактор е в няколко издания - вестник "Поглед", списание "Литературна академия" и др.

От 1990 г. се занимава с телевизия - той е сред идеолозите на предаванията "Ку-ку", "Каналето", "Хъшове", "Шоуто на Слави".

След 2001 г. Любен Дилов-син навлиза в политиката. Той е създател и първи говорител на движение "Гергьовден", а през 2003 г. става и негов председател.

От 2004 г. е собственик и редактор на вестник "Новинар", който продава, след което през 2010-а става главен редактор на българското издание на италианското списание "L'Europeo".

Народен представител е в 40-ото Народно събрание от листата на ОДС и в 45-ото Народно събрание от листата на ГЕРБ-СДС.

Деница Сачева - кандидат за министър на социалната политика

Снимка: БТА

Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в София.

Завършва Висше училище по туристически мениджмънт филиал дистанционно към колежа в Маастрихт, Холандия, и Международен колеж по туризъм в Албена. Бакалавър е по "Социална педагогика" в Югозападен университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Магистър е по "Здравен мениджмънт" в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Впоследствие завършва магистър (Cum Laude) по "Връзки с обществеността" във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Сачева е един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), където от 1999 г. работи като началник на дирекция "Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти". Година и половина е началник на кабинета на министъра на здравеопазването (1999 - 2001) д-р Илко Семерджиев в правителството на ОДС.

През 2013 г. е кандидат-депутат от ДСБ. От 2019 г. е член на ГЕРБ. След подадената оставка на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, Сачева става заместник-министър за периода май 2016 г. - януари 2017 г. От 2017 г. до края на 2019 г. е зам.-министър на образованието и науката. От декември 2019 г. е министър на труда и социалната политика.

Ивелина Василева - кандидат за министър на околната среда и водите

Снимка: БТА

Ивелина Василева е родена на 8.10.1969 г. в гр. Бургас.

Завършила е Английската езикова гимназия "Гео Милев" - гр. Бургас и Английска филология в СУ «Св. Климент Охридски».

Има следдипломни квалификации по отчетност, контрол и анализ на фирмената дейност в Стопанска академия-Свищов и по подготовка, разработване и управление на проекти, финансирани от европейските фондове в УНСС. Специализирала е европейска административна практика в БСУ.

Тя беше председател на Комисията по околната среда и водите и заместник-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в 44-то Народно събрание.

Василева е министър на околната среда и водите във второто правителство на министър-председателя Бойко Борисов. Заместник-министър е по околната среда и водите в първия кабинет "Борисов".

Тя е избрана за народен представител последователно в 42-то, 43-то, 44-то и 45-то НС. Преди това е заемала длъжността заместник-кмет по екологията и евроинтеграцията в Община Бургас.

Десислава Ахладова - кандидат за министър на правосъдието

Снимка: Булфото

Десислава Ахладова е родена на 17 март 1974 г.

Избранa е за министър на правосъдието на 3 септември 2020 г. от 44-ото Народно събрание.

От 2017 г. до 2020 г. е заместник-министър на правосъдието.

От 22.05.2017 г. е административен ръководител на Административен съд -Перник, избрана с решение на Съдийската колегия на Висш съдебен съвет на 18.10.2016 г.

От 2014 г. до 22.05.2017г. е председател на Районен съд-Перник.

От 2004 г. до 2014 г. е заместник-административен ръководител на Районен съд-Перник. В периода 2000 г. - 2004г. е районен съдия в Районен съд-Перник, година преди това е младши съдия в Окръжен съд-Перник.

Десислава Танева - кандидат за министър на земеделието

Снимка: БТА

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в гр. Сливен.

Завършва висше икономическо образование в УНСС. От 1997 г. е изпълнителен директор на "Мел инвест холдинг" АД и дъщерни дружества. "Бизнес дама" на 1998 г.

От учредяването на ГЕРБ е областен координатор за Сливен. От 2007 до 2009 г. е председател на Общински съвет - Сливен. На парламентарните избори в България през 2013 г. е водач от листата на ГЕРБ в 21 МИР - Сливен.

Председател е на Комисията по земеделието и горите в 41-вото НС от 29 юли 2009 г. до 14 март 2013 г. Министър е на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. От 10 май 2017 г. до 15 май 2019 г. Десислава Танева е председател на Комисията по земеделието и храните в 44-тото НС. На 15 май 2019 г. заменя Румен Порожанов на поста министър на земеделието, храните и горите.

Жечо Станков - кандидат за министър на икономиката

БНР

Жечо Станков е роден на 8 април 1982 г. в Бургас.

Той е възпитаник на германския университет "Universitat Regensburg", където получава магистърска степен по икономика. Има близо 10-годишен професионален опит в сферата на енергетиката. Участвал е в управлението на няколко дружества с дейност в областта на техническия надзор на съоръжения с повишена опасност и изграждането на компресорни станции. Съосновател и секретар е на "Българска асоциация компресиран газ".

От 2011 г. е общински съветник в Общинския съвет в Бургас. Заместник-министър на енергетиката от 13 януари 2015 г. до 27 януари 2017 г. Избран е за народен представител отГЕРБ в 44-ото Народно събрание. Назначен за заместник-министър на енергетиката на 9 май 2017 г.

Александър Иванов - кандидат за министър регионалното развитие

 

Снимка: Тв Европа

Александър Иванов е роден на 29 август 1982 г.

Завършил е последователно Национална финансова гимназия в София, Икономика в Бургаския институт "Асен Златаров", Магистратури по икономика и Счетоводство и контрол във Велико Търново, както и по здравен мениджмънт в Медицински университет - София.

Професионалната му дейност включва одиторски и фанансистки позиции в KPMG,"Ърнст и Янг", "Филип Морис" и "Астра Зенека". Бил е и на директорски пост в PvH Corp. Амстердам, Холандия.

Депутат на ГЕРБ в 44-о Народно събрание

Росен Желязков - кандидат за министър на транспорта

Снимка: БТА

Росен Димитров Желязков е роден на 5 април 1968 г. в София.

Завършва магистратура по право в Софийския университет. През 1994 г. започва работа като юрисконсулт в район "Средец" на Столична община, където последователно е старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник.

От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право.

Между 1998 и 1999 г. е заместник-кмет по "Законност и контрол" на район "Лозенец", Столична общинa. В периода 2003 - 2009 г. е секретар на Столична община.

От 2011 до 2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

Между 2009 и 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет.

От 2014 до 2016 г. съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция "Електронно управление".

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

Избран от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 20 септември 2018 година с мандат до април 2021 г.

Красен Кралев - кандидат за министър на спорта

Снимка: БТА

Красен Кирилов Кралев е роден на 2 януари 1967 г. във Варна.

Завършва Медицинския университет в родния си град, след което специализира глобален маркетинг и управление на политически кампании в университета на Южна Каролина (1990) и Асоциацията на националните рекламодатели на САЩ (1997).

В младостта си е бегач на дълги разстояния, като е бил национален шампион за юноши старша възраст на 5000 и 20 000 m. През 1986 г. става рекордьор на България на 20 000 m за юноши старша възраст.

През 1992 г., Кралев основава MAG Communications и до 2014 г. е член управителния съвет на дружеството.

От 2010 г. е ръководител на комисията по футбол към Българския футболен съюз.

Кралев е сред учредителите на политическа партия "Новото време" и неин заместник-председател до 2012 г. Участва в българските парламентарни избори през 2009 г. като част от коалиция "ЛИДЕР".

На 7 ноември 2014 г. Кралев става министър на младежта и спорта на България на мястото на служебния министър Евгения Раданова.

От ноември 2017 г. Красен Кралев представлява Европейския съюз като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA).

Министър на младежта и спорта на Република България във второто и третото правителство на Бойко Борисов.

Калин Вельов - кандидат за министър на културата

Снимка: БТА

Калин Вельов е роден е на 18 юни 1973 г. в София.

На 10 години става барабанист на детската група "Пим-Пам" с ръководител Борис Карадимчев. През 1988 г. е приет в Музикалното училище "Любомир Пипков". Калин Вельов е първият барабанист на популярната джаз фюжън група "Акага", където свири от формирането й през 1991 до 1998 г. От 1992 до 1994 г. свири в група "Медикус", а след това и с Дони и Момчил. В периода 1998 - 1999 г. Вельов е част от "Ку-Ку бенд". Съпровожда на Лили Иванова на концертите ѝ в Москва през 1998 г..

През август 1999 г. заминава за Холандия, където учи в латино отдела на Консерваторията в Ротердам. Паралелно участва в групата "Project 2000", а две от песните им са пуснати по холандската версия на MTV. По време на престоя си в Холандия свири в множество латино, джаз и електро формации.

През 2004 г. завършва Консерваторията и се завръща в България. През 2007 г. основава група "Тумбаито", които свирят латино и салса. През 2011 г. издава самостоятелния си албум "Две лица".

През 2020 г. музикантът става депутат от партия ГЕРБ.