В интервю за БНР премиерът (1997 - 2001 г.) Иван Костов прогнозира висока вероятност от политическа криза преди редовните избори. Според него "тази криза би настъпила при съчетание между здравна криза, много голямата вероятност от невъзможност на болниците да приемат клинично болни случаи; икономическа криза със загуба на работни места и доходи и опасно ниско доверие на управляващите.

Страховете ми са от наслагване на тези кризи, заяви Иван Костов.

"На площадите ще излязат силно пострадали и уплашени хора. В това отношение сегашното правителство ще бъде в по-лоша позиция от служебно правителство. Задачата на служебното е да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и икономическа криза. Същевременно то ще разполага със същите финансови ресурси и програми за облекчаване на кризите, както сегашните управляващи. Ако тръгнем към избори, управляващите няма да занесат тези ресурси вкъщи - те са на данъкоплатците и за данъкоплатците", коментира Костов.

Той прогнозира, че политическата криза може да продължи и след изборите, предвид очаквания състав на политическите формации в Народното събрание. Това е друга голяма опасност, която в най-лошия случай може да направи кризисните процеси следващата година неуправляеми.

На въпрос какъв съвет би дал на Бойко Борисов, Иван Костов отбеляза, че премиерът ще вземе своите решения предвид много обстоятелства - коалиционни партньори, собствената му партия. Последните проучвания показват, че той ще загуби способността да направи правителство след изборите. Той е в много трудна ситуация.

Костов отбеляза, че в момента няма политическа криза в строго научния смисъл на думата: правителствена - когато правителството е в оставка и няма друго; и политическа - когато парламентът не може да изпълнява повече функциите си и се разпуска, за да бъдат проведени избори.

До какво ще доведат протестите

Всеки протест носи промяна, постига нещо, защото е граждански. Макар протестиращите да са малко, социолозите казват, че протестите се подкрепят от повече от половината граждани, отбеляза Костов. "Хубаво е да се стигне до следната промяна - всеки следващ управляващ да знае, че не може да остави държавата ни пленена, каквато е в момента."

Това което управляващите трябва да си дадат сметка е дали няма да насочат страната към пропастта, към хаос, защото трите фактора: здравна криза, икономическа криза и ниско доверие към управляващите не позволяват да се намерят решения. Като пример Костов посочи, че хората може да спрат да спазват ограничителните мерки на правителството, защото му нямат доверие. Ще отричат наличието на вируса и т.н. "Системата става неуправляема и те трябва да преценят дали няма да остане още по-малко управляемо положението."

Справя ли се правителството

Българските власти не се справят със здравната криза - болниците изчерпват възможностите за настаняване на клинично болните, смята Костов.

Костов разкритикува подхода за излизане от кризата, съгласуван с работодатели и синдикати, да се помогне на всички. Той подчерта, че такъв подход е несъобразен с фундаменталната роля, която всяка икономическа криза играе - "да подлага на периодично изпитание фирмите и да фалира неконкурентоспособните". 

"Фундаменталната роля на глобалната криза е много по-засилена. Ще изчезнат цели професии, ще се редуцират дълбоко цели отрасли... Може ли да подпомагаме нещо, за което знаем, че в следващите много години няма да има търсене на неговите услуги или стоки. Това е фундаментално погрешно. Второ, да се подкрепят отрасли с идеята да се компенсира спадналото потребителско търсене, това е изключително погрешно. Правителството няма тези средства да компенсира спадналото потребителско търсене, например в туристическия отрасъл", добавената стойност на който е 6 млрд. лева и правителството няма как да замести липсващите туристи, коментира Иван Костов.

Костов - служебен премиер?

Иван Костов отхвърли слуховете, че бил поканен от президента Румен Радев за евентуален служебен премиер. "Такава покана ще е много неуместна и безпредметна", категоричен е Иван Костов. Той подчерта, че няма доверие на президента Радев.

Протести и олигарси

За пръв път виждам толкова нагло и очевидно да бъде обсебен този протест от хора от олигархията, отбеляза емоционално Иван Костов и добави: от дубайския емигрант. "Такъв жалък начин да се прави на политик един олигарх. Хората трябва да внимават", заключи Костов.