Проблемът е в начина, по който функционира самата Главна прокуратура, заложен преди повече от 30 години с приемането на Конституцията в сегашния й вид, каза пред журналисти председателят на ПГ "Възраждане" Костадин Костадинов. Той бе помолен да коментира изказване на Главния прокурор Иван Гешев днес на конференция "Съдебна реформа. Специализирано правосъдие". По думите на Гешев, "за съжаление сме изправени пред политически опити за пробив в правото на законността, според мен и прокуратурата, маскирани като реформа и борба с престъпността. Налице е реална опасност за върховенството на правото и основни демократични ценности".

Костадинов определи тези думи като "цинични и безочливи". Смятаме, че Гешев е еманация на политическата намеса в работата на прокуратурата, обясни той. "Възраждане" са внесли в 47-то НС законопроект за промени в закона за съдебната власт.

Очевидно е, че със сегашния модел няма как да се върви напред в борбата с престъпността, посочи председателят на парламентарната група. Ако сега се махне Гешев и на негово място се сложи друг Гешев, с какво точно ще променим ситуацията, попита той.

Според него трябва да се търси общо решение, в НС има доста по-голям консенсус около това, че Гешев трябва да бъде свален от позицията си и съответно Главна прокуратура да бъде основно реформирана, отколкото по темата кой ще ни управлява. Което подсказва, отбеляза Костадинов, че когато една такава фигура като Главния прокурор успее да събере срещу себе си общ фронт от политически сили, които иначе не са съгласни да управляват заедно, говорим за системен проблем.

Може би Гешев усеща, че времето му изтича и търси начин да обоснове това с политическа вендета срещу него, предположи Костадин Костадинов.