"Дали се подкопава или не се подкопава така нареченият "френски компромис" на Кирил Петков и Христо Иванов в крайна сметка не е от значение за българщината в Македония. Едно включване на българите сред още шест-седем или осем народности в Република Северна Македония, дали в някакъв преамбюл, дали в отделни членове, забива последния пирон в ковчега на българския характер на Македония". Това посочи в декларация от името на парламентарната група на "Възраждане" лидерът на партията Костадин Костадинов, цитиран от БТА.

"Пред паметта на поколенията, паднали за българщината отатък Осогово и Огражден, сме отговорни всички ние, всеки посвоему. А всеки един от нас в тази зала трябва преди всичко да се грижи за българския национален интерес. Ние от "Възраждане" го правим, замислете се дали вие го правите", заяви Костадинов.

В декларацията той визира действията на българския представител в Комитета на постоянните представители на правителствата на държавите — членки на Европейския съюз (КОРЕПЕР). По думите на Костадинов нашият представител е защитил българския национален интерес, но е бил нападнат вербално от партньорите на България в ЕС, като е посочил, че испанското председателство торпилира така наречения "френски компромис", тъй като е изпратено писмо до РСМ, с което я информират за критериите за членство. Костадинов отбеляза, че такива писма са част от предприсъединителните договори и преговори. Такива писма би следвало да има чак след като се направят промените в Конституцията на РСМ, както се договориха Кирил Петков и Христо Иванов, заяви Костадинов.

"Нашият представител е заявил ясно, че изпращането на писмото, противоречи на френския компромис, при което представители на други страни членки са му се нахвърлили вербално", отбеляза Костадинов, като допълни, че репликите към нашия представител били, че не трябва да товарим процеса с проблеми от двустранно естество.

Костадинов заяви, че не е изключено вписване на българите в Конституцията да се състои единствено в преамбюла, което не гарантирало никакви права. Той на два пъти посочи в декларацията си, че началникът на делегацията на ЕС в Скопие твърди в КОРЕПЕР, че няма никакво доказателство за системна дискриминация на хората с българско самосъзнание.

В декларацията си от "Възраждане" припомниха за множеството случаи като тези на Пендиков, Кадриевски - хора които са били пребивани, заплашвани с убийство, опитите за палеж на културните ни центрове, плакатите с реторика срещу ЕС, стрелбата се срещу българския клуб в Охрид и др.