Ако днес Корнелия Нинова не върне мандата на президента Румен Радев, държавният глава трябва да създаде прецедент и да разпусне парламента в следващите дни. Това написа лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в своя профил във Facebook часове преди да приключи заседанието на Изпълнителното бюро на БСП относно как да се продължи с действията около третия мандат.

"Днес БСП трябва да върне мандата и срамната и мерзка агония на управляващия режим да приключи. Като знам обаче, че лозунгът на правителството е "Нулева толерантност към конституцията" се съмнявам, че Нинова ще спази закона", заявява в социалната мрежа Костадинов.

По думите му в края на деня "всичко ще зависи от президента".

"Ако той не получи обратно мандата от Нинова, трябва да разпусне парламента през следващите дни и да насрочи нови избори през октомври. По този начин ще създаде прецедент, разбира се, но към престъпниците трябва да се демонстрира нулева толерантност - независимо дали са министри, партийни председатели или мандатоносители", завършва поста си лидерът на "Възраждане". 

Междувременно след края на заседанието, Георги Свиленски от БСП обяви пред журналисти, че мандатът ще бъде задържан поне до петък. Свиленски обясни, че на заседанието е взето решение да бъдат предложени два варианта пред Национален съвет на партията.

Едва след гласуването във вторник ще стане ясно и крайното решение на левицата.

Въпреки настоятелните въпроси от журналистите Свиленски отказа да поясни какво съдържат визираните от него два варианта.

Преди няколко дни президентът Румен Радев също призова БСП да спази срока, посочен в Конституцията. От партията пък заявиха, че според тях там не пишело кога точно трябва да бъде върнат третият мандат.