Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че "тази седмица, буквално утре се очаква в Народното събрание да бъде внесено вдигане на ветото" за еврочленството на Северна Македония от Кирил Петков, "с гаранции от Макрон".

"Те ще се опитат през парламента да получат такава санкция. Как точно една чужда държава ще ни гарантира нещо, което самата Македония не ни гарантира?", попита Костадинов по повод неспазването на договора от македонска страна. 

"Тези хора не са лоялни на България, те са лоялни на американското посолство", констатира по адрес на правителството Костадинов в интервю по Нова нюз и добави, че след разцеплението в ИТН и скандалите с алъш-вериша в Народното събрание единственият изход е разпускане на парламента. Костадинов прогнозира предсрочни избори наесен.

"Правителството и парламентът фалират и морално, идейно, и като компетенции. Единственото решение е приключване на управлението на този кабинет, оставка и нови избори наесен. До края на месеца правителството приключва. Дори да си купят още депутати, те ще зависят много от тях. Този парламент вече се изчерпа", отсече той.

"Погнусен съм от настоящата политическа ситуация. Това е дъно на дъната. И друг път е имало разпад на коалиции, покупко-продажба и най-различни обвинения между партньори, но тази коалиция започна с обещание да се пребори с корупцията и за нов морал. Просто новият ГЕРБ смени стария ГЕРБ", коментира той скандалите, последвали раздялата в коалицията. "Първо да питам - каква е разликата между Орлин Алексиев и Иво Прокопиев, защото аз не намирам", вметна той по адрес на ПП и изказването на Кирил Петков, който продължи да обвързва ИТН с Алексиев, въпреки факта, че Слави Трифонов категорично го отрече.

"Този парламент просто вече се изчерпа", заключи Костадинов. 

Костадинов беше категоричен, че оттук-нататък депутатите от неговата група няма да се регистрират в пленарната зала, а "след като няма мнозинство, най-доброто решение е разпускане на парламента". По думите му дори "Продължаваме промяната" да намерят още 7 депутати за мнозинство, това няма да е достатъчно. Защото така управляващите ще зависят дори само от един депутат, който може да се разболее и да отсъства. 

"Аз не вярвам, че те ще успеят да си купят още няколко депутати от ИТН", прогнозира Костадинов.

"Възраждане" няма да подкрепи и актуализацията на бюджета, ако планираният за теглене нов дълг от 2 милиарда фигурира в нея. ПП обаче нямало да го изтеглят, защото иначе не им излизала сметката.

"Когато отидем на избори наесен, ние ще отидем на своеобразен референдум за членство в еврозоната. "Обикновено българската политика е изпълнена с обещания, честност, морал, но сега ние ще отидем като на референдум - дали България да влезе в еврозоната. Всяка една партия ще отговаря "за" или "против" санкциите, "за" или "против" санкциите, "за" или "против" чуждите военни бази. Въпросите са поставени ребром, няма да има възможност за шикалкавене", заяви Костадин Костадинов.

"Крайно време е да видим "Възраждане" като първа политическа сила", каза още лидерът на партията, като направи уговорката, че към момента не вижда коалиционни партньори.