"Каквото и правителство да се създаде или да не се създаде, трябва да гледаме едно основно нещо - да продължи да съществува българската държава мирно и нормално. Ние поставяме под въпрос съществуването на държавата си". Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов минути, след като социологическите агенции обявиха първите резултати от екзитполовете си от парламентарния вот.

Той добави, че е очаквал по-висока избирателна активност и това е, което го притеснява. 

"Имаме активност, която в най-добрия случай ще се доближи до тази от ноември миналата година, която на свой ред беше рекордно ниска. Ако това се задържи като тенденция, поставяме под въпрос самия начин, по който легитимно функционира българската държавност", смята Костадинов. 

Лидерът на "Възраждане" призна, че вината е във всички политици, дори в неговата формация, защото може би не са успели да убедят достатъчно много хора да излязат и да гласуват.

"Никъде ние не коментираме личности и имена. За нас те са горе-долу еднакви. Хората, които са в ръководните позиции на партиите, се различават единствено по имената и фамилиите си. По политики не се различават. От тази гледна точка смятам, че сега няма да имат особен проблем да съставят кабинет", каза Костадинов, допълвайки, че въпросът е колко ще бъде устойчив.

"Основното нещо, което ни интересува, е националният интерес, а не личността", добави той и подчерта, че формацията му няма допирни точки "с нито една партия".

Председателят на "Възраждане" отбеляза още, че в България не трябва да се въвежда еврото и че страната ни трябва да развива собствена политика. "Това ни се отказва от другите партии", посочи той. Според него останалите партиите не се различават по политики и няма да имат проблем да съставят кабинет.

"Единственият, с който можем да бъдем, е българският народ", заяви той в отговор на въпрос за участие в бъдещи коалиции. "Нека да видим как ще се развиват разговорите и окончателните резултати, защото сега са плаващи", заключи Костадин Костадинов.