Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обърна към българския народ и собствените си избиратели с изявление във фейсбук. В него той заявява, че основният извод от тези избори е, че българският народ е забил звучен шамар на държавата. Според него при излизане на крайните резултати "Възраждане" ще е втора политическа сила. Според него отново под въпрос е съставянето на правителство. Костадинов отново повтори, че яма да подкрепи друго правителство освен собственото си. Според него в страната ни е заплашена и демокрацията.

"Макар и изнесените резултати от вота да са все още прогнозни, едно е сигурно и то не зависи от абсолютно никакви прогнози - избирателната активност беше ужасяващо ниска - 30% или малко повече от 30% за национален парламент и малко повече от 31% за Европейски парламент. Ако помните добре едно от големите притеснения на така наречените анализатори, политолози и всички останали, които виждаме да се изявяват по нашите медии, беше, че избирателната активност за европейски парламент ще бъде много ниска, а тя е с около 1% по-висока от изборната активност за националния парламент. Излезе, че европейския парламент вдигна вота и за националните избори. Това създава един много сериозен проблем, защото по време на кампанията това, което основно се притесняваха хората, с които ние разговаряхме от Възраждане е да няма фалшификация на вота. Всичко може да се фалшифицира, обаче изборната активност няма как да се фалшифицира", коментира Костадинов.

"Днес българският народ заби много звучен шамар на собствената си държава. С други думи казано, той каза, че тази държава не е негова. И това е може би най-сериозното нещо върху, което ние трябва да се замислим. Защото замислете се при 30% избирателна активност или хайде 31%, дори и като дойдат гласовете от чужбина, които не ги знаем колко ще бъдат, ориентировъчно може да добавят 1%-2%, но това няма да спаси ситуацията в страната. Знаете ли каква е опасността в този случай? Всеки един местен олигарх, който може да мобилизира група, да кажем от някакви хора, структури и комуникационни ядра, може да вкара партийка в парламента и да я използва за търгуване на властта. Това, което ни спасява в момента от такава една съдба е факта, че доста често минават изборите и се вижда много бързо кой, какво представлява и това е, което ни позволява да изхвърлим бързо политическия боклук от сградата на Народното събрание, както и от Министерския съвет. Само, че това изобщо не бива да ни успокоява, защото колкото по-бързо минава политическия боклук, два пъти той се трупа отново", заяви Костадинов. 

Той постави въпроса и за съставяне на правителство. 

"Виждаме сега, че е под въпрос съставяне на трипартийно правителство при тези прогнозни резултати, защото трудно биха могли да се съставят такива трипартийни коалиции, ако всяка една от политическите партии спази своите предизборни обещания. 

От Възраждане казахме и заявихме и сега ще го повторим за пореден път, че няма да подкрепим друго правителство, освен правителство с мандата на Възраждане. Към настоящия момент шансовете Възраждане да стане втора политическа сила са много големи и вярвам, че към момента, в който ще започнат да излизат първите реални резултати от ЦИК ще можем сами да се уверим в това нещо", прогнозира Костадинов. 

Той не се нае да предположи какво ще направят останалите партии по отношение на съставяне на правителство. 

"Какво ще направят другите политически сили, обаче си знаят те. Някои от тях се клеха във вярност на собствените си избиратели, което не значи, че няма да ги излъжат, когато могат или когато им наредят от Американското посолство. 

И тук е големия въпрос докога ще гласувате доверие на безкрайно компрометирали се лъжци. Това нещо не помага на изборния процес. Може би е хубаво, че имаме много често упражняване на избор. Най-хубавото нещо, което ни случи през последното десетилетие е, че имаме право на избор. В момента обаче 70% от нашия народ се отказва от правото си на избор. Когато един народ се откаже от правото си на избор, той се отказва от свободата си. Защото изборът и свободата са равнозначни. Когато нямаш избор, значи нямаш свобода. Когато някой каже, че са му омръзнали изборите, значи му е омръзнала свободата. Това означава, че демокрацията е заплашена. Това означава, че държавата ни, която в момента е на свръх делeгимитация е още по заплашена. Защото една голяма част от нашите сънародници не възприемат една голяма част като наша и като държава", заяви Костадинов. 

Костадинов посочи отново целта на партията си, както и благодари на избирателите си. 

"Целта на Възраждане винаги е била да върне доверието в изборната система, затова сме казали, че няма нищо по-хубаво от честните избори. Защото те дават възможност постоянно да проверяваш качествата на своите избраници. И съответно, ако те са те излъгали да ги накажеш. Лошото е това, че когато избирателите биват лъгани от своите избраници, те отново биват избрани. 

Нашата работа като една голяма част от българския народ, вероятно и втора политическа сила, беше и ще продължава да бъде да убеждаваме българските граждани, че в крайна сметка надеждата за спасението на българския народ е в самия български народ, че ние нямаме по-добри съюзници от нас самите и спасение от нийде няма да види нашия взор, освен от огледалото, където дебне спасителя, тоест всеки един от нас. 

Ето защо искам да благодаря на всеки един от вас, който гласува за Възраждане. Бъдещето на държавата е в нашите ръце. Имаме изключително разочарован, все по-отчуждаващ се от собствената си държава и апатичен народ. Решението за бъдещето на България зависи от всеки един от нас, каза лидерът на Възраждане".