Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов подкани протестиращите земеделци да не се отказват от намеренията си да протестират докрай, защото, по думите му, разбиране и диалог от страна на властта няма.

Малко по-рано стана ясно, че зърнопроизводителите и останалите земеделски браншове няма да влязат на жълтите павета с тракторите, както бяха планирали, а депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че правителството очаква до обед да се е договорило с протестиращите и да е решило проблема.

Костадинов пък окуражи недоволните земеделци от вдигането на забраната за украински внос на основни суровини за храни и сравни управляващите с терористи, в перифраза на репликата на премиера Николай Денков, който нарече така зърнопроизводителите.

"Ако аз бях на тяхно място, нямаше да водя преговори с терористи, защото хората, които управляват, се държат точно като терористи. Те са взели за заложник една цяла държава, един цял народ, и мислят, че могат да правят с нас, каквото си пожелаят", коментира Костадинов пред медиите в кулоарите на Народното събрание.

Така председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов перефразира думите на премиера Николай Денков от преди няколко дни, че "не преговаря с терористи" по отношение на недоволството от страна на зърнопроизводителите.

"И сега е моментът да се припомни на тези самозабравили се терористи кой е собственикът на тази държава - това сме ние, българският народ", добави Костадинов.

Според него парламентът може бързо да реши създалия се проблем, станал повод за националния земеделски протест, като прегласува решението за вдигане на забраната за украинския внос. "Парламентът може да гласува решение, с което да отмени предишното решение", каза лидерът на "Възраждане", но прогнозира, че НС няма да го направи.

"Тези хора живеят с мисълта, че са изключителни, че са върха на човешката еволюция, че единствено и само на тях е поверено, едва ли не от небето, да ни управляват.", заключи той по отношение на сегашната некоалиция, която стои зад правителството.

На фона на земеделския и миньорския протест днес, след два дни и "Възраждане" организира национален протест срещу управляващите, който е планиран да се проведе на 21 септември пред Партийния дом, приютил депутатите от началото на новия политически сезон.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов пък поиска отново оставката на ПП-ДБ заради обидата на премиера към земеделците, след като ги нарече "терористи". Трифонов публикува снимка на лидерите на коалицията, застанали сред трактори и овце на полето по време на предизборната кампания за 49-ото НС, когато подписаха споразумение със земеделски организации.

"Лицемерието е част от човешката природа, но тези хора, които виждате на снимката са най-големите специалисти по лицемерие, които сте виждали. Тези хора, които виждате на снимката, са некадърни по принцип, но в лицемерието и лъжата са ненадминати. В предизборната си кампания се обясняваха в любов на земеделците и самите те се правеха на земеделци. Лицемери! А сега ги наричат терористи. От къде се появиха тези хора? Всъщност, няма значение от къде се появиха, знам къде трябва да отидат. Да се махат!", написа в профила си във Фейсбук Трифонов.