Господа политици, стига словоблудствали и се гаврили с българската военна авиация и гибелта на двамата достойни военни пилоти! Замълчете и преклонете глави пред тяхната памет! Това написа във Фейсбук космонавтът Георги Иванов след инцидента с двамата пилоти в Граф Игнатиево.

"До Генерал-майор Димитър Петров-командир на ВВС:

Генерал Петров, приемете моите най-искрени съболезнования за загубата на нашите млади колеги, на две прекрасни момчета, достойните български пилоти- майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин!

Съболезнования и на семействата им за непрежалимата загуба! Знаем, че в нашата професия това се случва, но знаем и колко много боли....!", пише още в поста българският космонавт.

Три са версиите за катастрофата

Под надзора на Военно-окръжна прокуратура-Пловдив продължават следствените действия по разследване и установяване на причините за катастрофата на учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза "Граф Игнатиево", при която вчера загинаха двамата военни пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

Тази сутрин следствените действия в авиобазата бяха подновени.

"Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда? Това са трите версии, по които работят разследващите за причините за катастрофата", съобщи майор Христо Анчев- наблюдаващ прокурор от Военно окръжна прокуратора Пловдив. Разследването продължава. Ще се назначават експертизи, разпитват се свидетели, допълни той. По думите му причината не може да се изясни толкова бързо. Разследващите очакват данните от черната кутия да стеснят версиите за инцидента.

Иззета е цялата документация, свързана с планирането и осъществяването на полета, както от авиобаза "Граф Игнатиево", така и от базата в "Долна Митрополия". Към материалите по досъдебното производство са приобщени и видеозаписи, които показват движението на учебно-бойния самолет непосредствено преди катастрофата.