Днес Министерският съвет ще разгледа доклада по предложение на вицепремиера Меглена Кунева.

Документът е подготвен от междуведомствена работна група, водена от зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, и върху него през март трябва да бъде написана цялостна антикорупционна стратегия на България, пише "24 часа".

Целта за 20-30 корумпирани властници, които да бъдат вкарани в затвора, е поставена пред ново специално звено, което да разследва всички политици, министри, висши чиновници, шефове на агенции, пише часовият вестник. Ще се занимава единствено със случаи, при които щетите за бюджета надхвърлят 1 000 000 лв. или поисканият подкуп е над 100 000 лв., е записано в документа.

Идеята да запишем, че ще има 30 осъдени за корупция е абсурд, каза обаче правосъдният министър Христо Иванов, цитиран от БГНЕС. 
 
Създаването на антикорупционно звено бе предложено първоначално от главния прокурор Сотир Цацаров, а сега е възприето и от правителството.

За да бъдат постигнати резултати и да се гарантира независимост на новата структура, ръководството ѝ ще бъде редовно атестирано за постигнатите резултати. Ако поставените цели не бъдат изпълнени, шефовете на звеното ще бъдат сменени.

В новата структура ще участват поне 200 прокурори, следователи, оперативни работници от МВР и данъчни инспектори от НАП, предвиждат стратегическите насоки.

В изводите на доклада се посочват слабости, свързани с липсата на механизъм за цялостна координация и контрол. Посочва се, че на практика не се контролират декларациите за имуществено състояние, съобщи БНР.
 
Има и законодателни пропуски, които пречат на противодействието.

За да се преодолеят слабостите, се предлага изграждането на ефективна система за контрол от антикорупционните органи, внедряване на система за интегритет на държавни служители, разработване на антикорупционни планове за високорискови сектори.