"При нас на този етап не стои въпросът да вдигнем забраната за коалиция с ГЕРБ", коментира в предаването "120 минути" на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Отиваме на избори с ясни позиции по важните държавни и политически теми, след изборите ще разговаряме", добави тя.

Относно лидерската среща, която се състоя в петък и на която присъстваха лидерите на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" - Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев, Корнелия Нинова каза, че са се обединили около това, "че трябва да работим за това да спасим парламентарната република". Да преместим центъра на властта там, където му е мястото - в парламента, а не в президентската институция. Това беше ключовото и като се замислите там стояхме хора, които представляват 139 депутати - мнозинство, узряло, че трябва да се борим за парламентаризма", каза Нинова.

Според нея президентът Румен Радев е връчил третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП като "опит да си върне подкрепата и симпатията на българските социалисти, които предаде". По думите на лидера на БСП вече има дълбок разлом между президентската институция и български социалисти, допълва БТА. "Именно заради политиките, които провежда служебното правителство, които много се различават от това, което българските социалисти изповядват - и като идеология, и като политика. Имам предвид закупуването на новите 8 самолета F-16, че президентът не пожела да наложи вето за изпращането на оръжия за Украйна, масовите уволнения на социалисти в цялата страна", обясни Нинова.