Позицията на БСП е последователна, еднозначна и вие я познавате през последните 5 години. За нас управлението на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов беше задкулисие и паралелна държава и още пред 2017 г. обявихме, че се крадат 10 милиарда лева. През последните 5 г. многократно внасяхме конкретни сигнали до българската и европейската прокуратури със съмнения за корупция и искахме разследвания по тези случаи. Оценката ни за управлението на ГЕРБ остава непроменена. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и лидер на социалистите Корнелия Нинова по повод ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

По думите й, що се отнася до юридическата страна на случая, в следващите часове и дни трябва органите трябва да си свършат процесуално-следствените действия, да се запознаем с доказателствата и да си свършат работата.

"Не познавам доказателствата, но се надявам и вярвам, че са истински, стойностни и сериозни, за да се стигне до процес", каза още Нинова. 

Лидерът на БСП подчерта, че не е знаела предварително и конкретно за ареста на Бойко Борисов.

"Но не споделям мненията, че зад операцията на ГДНП стои нещо друго. И ако имате предвид под "нещо друго" разговори за износ на оръжие за Украйна, за стотен път казвам категорично не. Оръжие, боеприпаси, стоки и технологии с двойна употреба, включително самолети, позицията на БСП е категорично не. Ние няма да се съгласим на това, няма да гласуваме за това и смятаме, че това е пряко въвличане на България във войната. Ние искаме да ставаме част от войната", допълни Нинова.

Вицепремиерът бе категорична, че в коалицията не е обсъждано решение за износ на оръжие за Украйна.

"Пак казвам - ние няма да гласуваме и да подкрепим. Доколкото чух от Борисов и от ГЕРБ, те биха подкрепили такова решение. Аз съм вицепремиер на България и ни интересува българският национален интерес. Едно такова действие би въвлякло страната в ситуация с тежки последици. Уважаваме съюзите, в които участваме, искаме да сме равноправни партньори, но българският национален интерес не налага такова решение", заключи Корнелия Нинова.