Миналата седмица от ГЕРБ цитираха писмо от главния прокурор Сотир Цацаров и посочиха, че не са подавани сигнали и не са извършвани проверки по приватизацията на "Техноимпекс".

"Не са подавани сигнали - лъжа номер 1, подаден е сигнал, подписан от КТ "Подкрепа". Не са извършвани проверки - лъжа номер 2, извършвани са две такива плюс финансова ревизия", заяви Нинова и показа документи от 1998 г., 1999 г. и 2001 г.

Вижте документите >>>

"ГЕРБ цитират писмо от главния прокурор Сотир Цацаров, чете се едно изречение от него, но не се показва целият документ", коментира лидерът на БСП и посочи, че се е сдобила с него. Нинова отбеляза, че с това писмо главният прокурор казва, че сделката е отново проверена през юли 2017 г. и е потвърдено, че по преписката не са налице данни за извършени престъпления.

Първият документ, който лидерът на БСП показа, е писмо от 1998 г. от икономическа полиция, с което във връзка с прокурорска преписка й искат заверени служебни копия на документи на "Техноимпекс".
Тя представи пред медиите и протокол от 1999 г. за доброволно предаване на исканите документи.

Нинова показа и постановление от Софийска градска прокуратура от 2001 г., изпратено и до КТ "Подкрепа", в което се казва, че Софийска апелативна прокуратура е отменила постановление на СГП и е разпоредила допълнителна проверка и финансова ревизия на дружеството.
В документа в заключение е написано, че от предварително извършената проверка, допълнителната такава и финансовата ревизия за 1998 г. се налага извода, че при извършване на приватизационната сделка на "Техноимпекс" Министерството е спазило необходимите процедури и липсват данни за образуване на предварително производство.

Относно обвиненията на Антон Тодоров, Нинова посочи, че семейното й жилище от 89 квадрата е купено с кредит и показа документи.

"За "огромното“ ми жилище от 89 кв. м и гараж от 4 кв. м имам договор за кредит", отбеляза още тя и поясни, че със съпруга ѝ имат договор за кредит, към който всеки месец са плащали удръжки от заплатите си в превод на банките.

"Който иска, знае къде е Съдебната палата, да отива. Ние имаме работа и ще се занимаваме с политика. Престъпления не съм извършила. Готова съм, ако някой твърди, че съм причинила вреди на държавата, да ми заведе дело. Декларирам, че няма да се позовавам на изтекла давност, при условие, че всички други председатели на партии сложат такава декларация и кажат, че няма да се позововават на давност за целия си професионален живот“, коментира още лидерът на БСП.

По думите й, когато от БСП предложили лидерска среща за прехода – всички изчезнали "яко дим“.

"Получих писмо от Цветан Цветанов, когото не съм канила на такава среща, че бил зает, и затова изпраща Данаил Кирилов. Кирилов ще пише законодателни текстове. Той не е лицето, което ще вземе политическото решение. Тази партия лидер няма ли?“, каза Нинова.

По думите ѝ председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е заявил, че е в чужбина.

"Патриотите малъчат. Къде изчезнахте "яко дим“, като се заговори за целия преход?.Кой сега го е страх? БСП ли?“, попита лидерът на БСП.

Според нея шумът около приватизацията на „Техноимпекс“ е третата стъпка от голямото в политиката.

"Първото беше да нахраним опозицията, като им дадем постове, за да мълчат: председател на парламент, министри. Второто беше да ги разбием отвътре с голяма коалиция за ГЕРБ. Е, на конгреса видяха и че това не им се получава. Третата им стъпка е дайте да злепоставим опозицията, за да им отнемем моралният облик да говори за корупция днес. И това няма да им се получи. Нямам никакви зависимости. И да ме гонят от парламента и да ме плашат с дела, фактите и истината са налице“, коментира още Корнелия Нинова.