"Край с решения на задкулисието в БСП. Ще дадем пример за това в българската политика", категорична беше тя тази сутрин пред bTV.

Вчера, след като ГЕРБ окончателно заявиха, че няма да подкрепят нов кабинет в рамките на този парламент, стана ясно, че единственият възможен вариант е съставяне на служебно правителство и предсрочни избори напролет.

Нинова призова да няма никакви съмнения, че нито БСП, нито Радев като президент ще променят евроатлантическата ориентация на България.

Социалистката нарече лъжа и внушения на задкулисието разпространяването на интервю на руския ген. Решетников, който се води близък до Кремъл и разказа как се е срещал с нея през август и тя му казала, че ще издигат Радев. Според него сега в България предстои смяна на пронатовския и прозападен елит.

"За 130-и път ще кажа: Не, не е обсъждана кандидатурата на Румен Радев в Москва. Нито с Путин, при посещението ми за конгреса на партията му, нито с посланика на САЩ в моя кабинет в София, както също се писа", категорична беше Нинова.

По думите й Решетников е бил в България през втората половина на август и не се пуска тази част от записа, в която казвал, че ген. Радев още не е известен на обществото.

"Как така на 25 август съм съгласувала кандидатурата, след като 23 дни преди това - на 2 август, той е вече официално издигнат от НС на БСП и обществото знае за тази кандидатура?", попита лидерът на БСП.

Тя уточни, че не може да си спомни къде и как точно се е състояла срещата им, било в някаква компания и не познавала добре генерала.

"Не ме карайте да коментирам всякакви подобни инсинуации. Няма да бъдем зависими, от която и да е външна сила, имаме си национален интерес и ни трябват мъже и жени държавници, които да го отстояват твърдо. Ако управляваме, няма да има сблъсък на велики сили в България", увери Нинова.

В отговор на въпрос тя каза, че съдебната реформа е това, по което имат различия с Радев. Той изрази позиция, която не е нашата, имаме различна представа как трябва да станат нещата, коментира тя по повод похвалите му към румънския модел по време на предизборния дебат с Цецка Цачева. Тогава той заяви, че би отишъл в Румъния и би потърсил съветите на на лицето на антикопурцията там - Моника Маковей.

"Важното е да си говорим, не е страшно, че ние имаме едно мнение, той - друго, ГЕРБ трето", коментира Нинова.

Тя потъврди, че БСП е за смесена - мажоритарна плюс пропорционална избирателна система, но че каквито и промени да се правят, не бива да стават за месец-два. Депутатката цитира изискването на Венеционската комисия изобрно законодателство да не се променя в годината на провеждане на избори.