Летища, гари, синагоги, туристи от държавата Израел - за тях нивото на риск е повишено до жълто - внимание. Това са места, които по принцип са с повишен риск. Предприети са действия от институциите, така че да бъдат намалени опасностите от терористични актове. Това каза премиерът Николай Денков след заседание на Националния контратерористичен център, провело се в Министерския съвет, предаде БТА.

Заседанието беше свикано, след като палестинското движение Хамас предприе в събота изненадващо нападение срещу Израел, като боевете продължават и в момента.

Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност, нивото остава най-ниско - трето, и това означава, че трябва да се внимава, заяви още Николай Денков.

До този момент са проведени две заседание на Националния контратерористичен център, който е под координацията на Държавна агенция "Национална сигурност". На базата на тези заседания е изготвен доклад, който е изпратен на министъра на вътрешните работи, който координира цялата антитерористична дейност на територията на страната, обясни премиерът.

Той добави, че по отношение на държавните институции, нивото остава най-ниското възможно - зелено, така че там нямаме повишен риск.

"В същото време ситуацията се променя много бързо. Това, което обсъждахме с колегите от службите, е че има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране, което може да доведе в по-краткосрочен план до повишаване на бежанските потоци и до рискове, свързани с доставка на суровини, и оттам и за цените на тези суровини. Има по-общи рискове на глобално ниво, но за тях ще говорим, ако се наложи, през следващите дни", каза още Николай Денков.

Националният контратерористичен център е създаден по Закона за противодействие на тероризма. Негов координатор е Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Той извършва анализи и оценка на терористичната заплаха за конкретни обекти и лица на национално, областно и общинско равнище, и предлага на министъра на вътрешните работи определянето на нивото на заплахата и въвеждане на степен на готовност. Дейностите на Центъра се осъществяват от служители на ДАНС, МВР, Държавната агенция "Разузнаване", службите "Военно разузнаване" и "Военна полиция" към Министерството на отбраната.

Правителственият "Еърбъс" с първата група българи, които се евакуират от държавата Израел, кацна по-рано днес на Летище София, организира се и втори полет.