Поканата е отправена чрез Министерството на външните работи на България и  е във връзка с писмо от главния прокурор на България Сотир Цацаров относно обявения за международно издирване от страна на САЩ български гражданин Желяз Михайлов Андреев, стана ясно от съобщение на пресцентъра на Министерството на правосъдието.

В него главният прокурор сочи, че в прокуратурата са постъпили писма от дирекция "Международно оперативно сътрудничество" на Министерството на вътрешните работи, засягащи установяването на още четирима български граждани, издирвани с цел арест и екстрадиция от Интерпол - Вашингтон, на основания за задържане, идентични с тези на Желяз Андреев.

В тази връзка министър Цачева отправя покана за провеждане на експертни консултации в спешен порядък на основание чл. 20 от Договора за екстрадиция между правителството на България и правителството на Съединените американски щати.

"Надявам се възможността за консултации да допринесе за своевременното и успешно разрешаване на конкретните случаи, посочени по-горе и да гарантират взаимното безпроблемно прилагане на Договора, както и защитата на правата на българските граждани", е посочено в документа.

За отправената покана своевременно е уведомен заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, който от своя страна по дипломатичен път е информирал посолството на САЩ в София.

Стотици протестиращи: ”Аз съм Желяз” >>