Продължават консултациите при президента Румен Радев с политическите сили за връчване на управленския мандат.

Днес е вторият ден от разговорите, първи влязоха от "Има такъв народ".

При Румен Радев отидоха лидерът на депутатската група на ИТН Тошко Йорданов и зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева, както и Виктория Василева, и Любомир Каримански.

"В края на един изборен маратон вашата политическа сила вече доказа себе си като част от промяната в България" - с тези думи ги посрещна президентът.

"Много български избиратели продължават да виждат във вас надеждата за една нова и откровена политика, която назовава ясно проблемите и решенията, и не ги замита под килима", каза още той. Румен Радев изрази надежда, че от ИТН имат готовност да допринесат активно за решенията на проблемите в страната.

"Убеден съм, че с опита, който имате, вече имате ясна представа за предизвикателствата и задачите пред едно ново управление и имате готовност да допринесете активно за тяхното решаване", добави Радев.

Снимка: БТА

"Двете служебни правителства, които назначих по силата на Конституцията, стабилизираха страната, но и показаха, че с общи усилия могат да бъдат надмогвани различията в името на бъдещето на България. Убеден съм, че ангажимента, който поехте за търсене на баланс и партньорство в едно бъдещо управление, и то основано на знанието и почтеността, са изключително важни в една политическа среда, в която често произволът, невежеството и арогантността са вземали връх", коментира още президентът.

"С общи усилия могат да бъдат надмогвани различията в името на бъдещето на България", каза Радев. 

"Вашето участие в тези консултации е важно, още веднъж, добре дошли", приветства ги държавният глава.

Снимка: Булфото

"Ще бъдем предвидливи и лоялни партньори, ако колегите, с които водим преговори, също бъдат такива", увери го председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Снимка: БТА

"Ние заявихме отдавна, че ще направим всичко по нашите сили да има едно нормално правителство в страната, защото предизвикателствата са много по-големи, отколкото преди три месеца. Това, което винаги сме правили, е да си спазваме думата", обеща Йорданов.

Снимка: Булфото

"Ще продължим да бъдем такива, каквито сме. Без политическо лицемерие. Ще назоваваме нещата такива, каквито са. В момента знаем, че трябва да се надмогне личното его. Трябва да се направят необходимите компромиси в името на голямата цел. Така или иначе моделът на ГЕРБ и ДПС не е разграден. Надявам се в останалите политически партии да има здрав разум, да постигнем необходимите компромиси, да уточним правилните стъпки'', отвърна зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

След консултациите при президента Любомир Каримански заяви пред медиите, че все още не е ясно дали ще имат вицепремиер и кои ще бъдат техните министри. Това ще бъде уточнено при подписване на споразумението.

Снимка: Булфото

"Днес ще имаме среща и на парламентарната група, и на експертите - ще бъдат обсъдени всички възможни програми, които са приложени - дали това са финалните. Трябва да преценим всичко, което е написано вътре още веднъж. Засега все още не знаем колко министерства ще има за нас, нека да видим окончателно какво ще предложат, при изменения от другите политически сили. Ние ще измерваме в единен стандарт при коалиционното споразумение. Ще държим на почтеността. Нашите кандидати са отбор клас "А", каза още Любомир Каримански.

И допълни, че ще държат и останалите кандидати да бъдат клас "А".

По думите му червената линия е линията на коректност, почтеност, на единни стандарти, на това нещата наистина да бъдат обсъдени коалиционно.

След ИТН на консултации при президента влизат от ДБ - с начален час от 10.15 и "Възраждане", които ще затворят серията от 13.00 часа.