Той каза това на Национален възпоменателен сбор в памет на жертвите от комунистическите, национал-социалистическия и фашистките тоталитарни режими в света през 20 век, предаде БГНЕС.

"Трябва да пазим паметта за този ден, защото нещата в историята са и обратими, когато забравяме какви престъпления са ставали преди това и какви още могат да станат, впоследствие е добре да има такива чествания за паметта на жертвите от комунизма и фашизма, за да знаят младите, които понякога се изкушават от героичните образи на Хитлер, Мусолини и т.н.," посочи Желев.

По-късно в официална реч Желев направи ретроспекция на периода след установяването на демокрацията у нас, когато, обясни той, се водели битки  между старите комунисти и младите хора, които казвали, че не може да имареволюция, без да се пролее кръв. От днешна гледна точка той смята, че няма нужда от проливане на кръв, тъй като нежните революции в цяла посткомунистическа  Европа са били без кръв, без физическо насилие.

"У нас все още има хора, дори на ключови позиции, които се прекланят пред комунизма и го обявяват за хуманен и светъл идеал, докато фашизмът бил антихуманен",
заяви Желев.

Според него комунизмът исторически е много по-страшен от фашизма.

Хитлер е също такъв кръвожаден звяр, както Сталин и Мао Дзъдун. Сталин е избил 40 млн. души, Мао Дзъдун-50 млн. души, а Хитлер-20 млн. души
, добави той.

Десетки граждани и политици дойдоха на Национален възпоменателен сбор в памет на жертвите от комунистическите, национал-социалистическия и фашистките тоталитарни режими в света през 20 век пред Мемориала на жертвите на комунизма. Там те поднесоха венци и цветя в памет на жертвите.