Правната комисия на Европейския парламент проведе заседание в четвъртък, на което бе разгледано искането за отнемането на имунитета на евродепутата Елена Йончева. Докладчик по темата в комисията бе френският евродепутат от "Национален фронт" Жил Лебретон, съобщи "24 часа".

Към момента наказателното производство срещу Йончева е спряно заради подновения й имунитет в качеството й на член на ЕП. Обсъждането на темата в правната комисия се проведе при закрити врата и право на участие имаха само членовете на комисията. Предстоят обаче редица стъпки в рамките на процедурата, затова решение няма как да има преди Нова година.

Практиката на комисията е да има няколко постоянни докладчици по случаите, касаещи имунитетите на членовете на ЕП. Докладчикът във всеки конкретен случай не трябва да бъде от една и съща националност или от същата политическа група като съответния евродепутат. Членът на ЕП, чийто имунитет се гледа, има право да бъде изслушан и да представи документи или други писмени доказателства.

След изслушването и дебата по темата, комисията по правни въпроси приема своя доклад, като прави предложение за мотивирано решение да се отнеме или да не се отнеме имунитетът. След приемане на доклада в комисията, той се разглежда в пленарна зала от целия ЕП и се прави отделно гласуване за всяко от съдържащите се в нея предложения. Всичко това са стъпките от процедурата, която няма как да приключи преди Нова година.

По правило исканията за отнемане на имунитет на член на ЕП трябва да произтичат от "компетентния орган" на съответната държава членка и да бъдат адресирани до председателя на Европейския парламент.

Българската прокуратура изпрати съответното искане да бъде свален имунитетът на Елена Йончева на 25 ноември 2019 г. Срещу нея има обвинение за пране на 333 000 евро, получени от банкера Цветан Василев. Имунитетът на Йончева веднъж беше свален от българското народно събрание по времето, когато тя беше депутат от левицата, но след избирането й за евродепутат придоби нов имунитет, който също трябва да бъде поискан и съответно свален или даден, за да продължи разследването.