Това каза в предаването „Лице в лице” вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той поясни, че полицаите не са забелязали лампите на автомобила на НСО, които може и да не са били включени. Тъй като това е голяма кола със затъмнени стъкла и това става вечерно време, са тръгнали след тях. При всеки случай, когато мине кола с тъмни стъкла и не е със специален режим на движение, тя се проверява, поясни Каракачанов.

По думите му после всичко се е изяснило, когато са видели, че това е кола на НСО и в нея се вози първата дама Десислава Радева.

Днес е трябвало да има среща между МВР и НСО, за да се изясни казусът, за да няма подобни недоразумения.

По случая с нападнатите полицаи в Ихтиман,

Каракачанов каза, че за пореден път полицаи са били обект на посегателство.

„Двама полицаи са нападнати на 5 февруари от една група цигани и е имало акция на полицията за издирване на 4 лица. От една страна се твърди, че при тази проверка едно лице е пострадало и починало. Само че, това, което знам аз, тъй като има проверка на прокуратурата, има починал човек, на този адрес, на който е починало лицето, не е имало полицейско присъствие, поясни министърът и зададе въпросът докога българският полицай ще бъде нападан от хора, които смятат, че могат да правят всичко в държавата.

"Човекът с униформа е поставен да спазва общественият ред, а не да бъде нападан и бит от самозабравили се граждани, в конкретния случай, в повечето случаи – това са цигани. Когато в закона пише, че личността на служителя на реда е неприкосновена е крайно време да опишем какво означава неприкосновеност на полицая, допълни министърът и попита в коя нормална европейска държава гражданин си позволява да удари или да бие полицай", заяви Каракачанов. 

Само преди месец бяха нападнали четирима служители на горското, които си изпълняват служебните задължения, припомни Каракачанов.

"Ако една част от населението в България продължава да смята, че може да напада служителите на държавата, които си изпълняват служебните задължения, и това ще им се размине, защото били от някакъв друг етнос или имали малко по-различно ниво на грамотност – това не може да се позволява повече", заяви Каракачанов. 

В коментар на Истанбулската конвенция,


Каракачанов каза, че референдумът, който БСП иска, не решава проблема. Тъй като става въпрос за една конвенция, която е част от политика за налагане на нови отношения в обществото, замяна на традиционните роли на мъжа и жената в обществото, той е предложил референдумът да не е за Истанбулската конвенция, а за това дали българинът подкрепя идеята за еднополови бракове, джендър образование и да признаем ли третия пол, обясни вицепремиерът. Той каза, че не може да има конфликт с вицепремиера Валери Симеонов по този въпрос. Министърът на отбраната поясни, че последната седмица не са си говорили с Валери Симеонов, но смята, че нещата трябва да се решават с диалог, а не чрез медиите.

На въпроса има ли риск да се разпадне коалицията, Каракачанов каза, че рискове има за всичко, но той не смята, че това би било здравомислещ повод за подобни действия.