Няколко имена от различните партии се спрягат за председатели на 46-ото Народно събрание, което започва своята работа утре. Някои от тях вече са официално обявени и потвърдени, други ще разберем след броени часове.

Росица Кирова, която преди време беше изключена от партията на Слави Трифонов, след като пи кафе с Бойко Борисов, ще е предложението за председател или поне за зам.-председател на 46-ия парламент на ГЕРБ-СДС. Това съобщи бившият премиер.

"Ако имат морала, би трябвало да ни предложат, ако не председател, то поне зам.-председател на НС - единодушно за Росица Кирова. Ако не са направили вече уйдурмата и ако поканят партията, която показа изумителни резултати, това е ГЕРБ-СДС, при този натиск, при това мачкане и при тези манипулации, да имаме и такава кандидатура", заяви още Борисов.

За председател на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е избрана Десислава Атанасова, както и в 45-ото НС. Зам.-шефове на групата пък ще са председателят на СДС Румен Христов и депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Александър Ненков.

Парламентарната група на "БСП за България" пък издига Кристиан Вигенин за председател на 46-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на Столетницата.

Запазва се ръководството на парламентарната група от 45-то НС. Корнелия Нинова е избрана за председател на групата от Политическия съвет на коалицията "БСП за България", Изпълнителното бюро на БСП и депутатите от левицата. Парламентарни секретари ще бъдат Стоян Мирчев и Филип Попов. Крум Зарков е помолил предложението на Нинова той да стане заместник-председател на ПГ, което той приема, да се отложи до понеделник, когато очаква Общинският и Областният съвет на БСП-Русе да се произнесат да бъде ли депутат.

Ива Митева е най-спряганото име от "Има такъв народ" за шефка на парламента. Такава юристката бе и в 45-ото Народно събрание. Засега от партията на Слави Трифонов обаче не обявяват официално коя ще е тяхната кандидатура за един от най-висшите постове в държавата.

Току-що ребрандиралите се "Изправи се БГ! Ние идваме!" също залагат на познато лице - Татяна Дончева, която ще бъде предложена за заместник-председател на парламента.

Мая Манолова остава председател на групата, а неин заместник отново ще е адвокат Николай Хаджигенов.

От Демократична България все още не са предложили свой представител за заместник и се очаква да подкрепят за председател предложението на ИТН, както и в предишния парламент.