Подписката е с искане внесеният законопроект за промяна на Кодекса за социално осигуряване да бъде изтеглен от парламента, съобщи БТА.

Синдикалистите почетоха паметта на своя лидер д-р Желязко Христов, който почина вчера. На монтираната палатка за протестната акция зад парламента имаше черно знаме и некролог на Христов.
Само за няколко часа в София бяха събрани стотици подписи, каза Стойчо Кръстев, изпълнителен секретар на конфедерацията. Днес се очаква около 3000 структури на синдиката да подкрепят протестната акция.

Националният протест на синдиката е предвиден на 7 октомври пред парламента. Синдикатът призовава гражданите да защитят правата си и да кажат "не" на внесения от правителството законопроект. С него се предлага увеличаване на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране с 3 години плавно от идната година, така че да стане до 2013 от 37 на 40 години - за мъжете, и от 34 на 37 години - за жените. Предлага се и повишаване на възрастта за работещите при първа и втора категория, отново плавно, с две години. За жените трябва да стане от 47 на 49, а за мъжете от 52 на 54 в първа категория. Във втора категория увеличението за жените е от 52 на 54 години, а за мъжете от 57 на 59 години.

Увеличава се изискването за действителен стаж от 12 на 15 години при пенсиониране на 65 годишна възраст, отнета е и възможността да се закупуват 5 години осигурителен стаж при недостиг на такъв, пише в подписката на КНСБ.

Днес депутати от "Ред, законност и справедливост" сложиха подписите си в подкрепа на синдикалните искания. А народните предсавители почетоха в пленарна зала паметта на Желязко Христов в началото на заседанието си.
От 10 часа във фоайето в централата на КНСБ пък има оформен траурен кът в памет на проф. д-р Желязко Христов с траурна книга за съболезнования.

Поклонението пред тленните останки на д-р Христов ще е днес от 21 ч. в дома на покойника в пловдивското село Рогош, а погребението ще бъде на 17 септември от 10 ч. в църквата на селото.