Северна Корея е поискала само частично отменяне на санкциите срещу нея в замяна на затварянето на ядрения комплекс Йонбьон, заяви севернокорейският министър на външните работи И Йон-хо, цитиран от Агенция  Yonhap.

Той даде извънредна пресконференция в Ханой, след като двудневната среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп във виетнамската столица вчера и днес завърши без да бъде договорено споразумение.

И Йон-хо оспори обяснението на Тръмп, че срещата се е провалила, защото Северна Корея е поискала пълно отменяне на санкциите.

"Ким Чен-ун не е искал пълна отмяна на санкциите срещу нашата страна, а само отмяна на онези ограничения, които пречат да развиваме гражданската си икономика", заяви министърът.

И Йон-хо допълни, че освен демонтажа на ядрения реактор на Северна Корея, Тръмп е поискал и още нещо, но не уточни какво е било то.

Както е известно, срещата на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун завърши без резултат, като страните отмениха неочаквано планирания съвместен обяд и напуснаха хотела във виетнамската столица Ханой.