Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поиска от представители на нощни заведения да освободят от задълженията им лица с криминални прояви там, където има такива. Градоначалникът каза това по време на среща с представители на нощни клубове от града, на която присъства и директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов, предаде БТА.

Тодоров посочи, че ако искането му не бъде удовлетворено, Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения.

"Поканихме ви, защото вчера имахме среща с директора на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов и той ни уведоми, че има практика, която е установена със съответните документи, че лица, които са криминално проявени, нерегламентирано присъстват в нощни клубове, носейки облекло "охрана" и по този начин се избягва законът, според който тяхното съдебно минало трябва да бъде чисто", посочи кметът.

Тодоров обясни, че тъй като тези лица не са назначени на договор, няма законово основание полицията да предприеме съответните действия и призова тази практика да се прекрати доброволно. По думите му във времето се създават предпоставки за инциденти и не бива такива лица въобще да имат достъп до този вид дейност.

Снимка: БТА

"Веднъж проявили агресия, е много вероятно да извършат повторно такова деяние", каза още Живко Тодоров. Той подчерта, че целта на администрацията е да има ред в тези заведения.

Срещата бе проведена, след като 26-годишният охранител в старозагорски клуб Георги Георгиев нанесе 21 порезни рани с макетен нож по тялото на 18-годишната си приятелка Дебора Михайлова, а след това счупи носа й и острига косата й с машинка. Впоследствие се оказа, че младият мъж е криминално проявен и осъждан за подобни деяния. 

Кметът на Стара Загора обаче изтъкна, че това не е единственият инцидент, който предполага подобно искане от страна на администрацията.

По време на срещата Лазар Христов съобщи, че в много от случаите конкретни заведения не спазват редица мерки, постановени от Областната дирекция на МВР, като например разпространението на райски газ.

"Нашите проверки не са репресивни, но те ще продължат дотогава, докато влезете в рамките на закона", каза той. По думите му, наемайки охранителни фирми, собствениците на заведения трябва да поставят към тях изисквания, които да бъдат категорични.

Христов подчерта, че ще настоява за отнемане на лицензи на охранителни фирми, в случай че тази практика продължи. От 2020 година до момента има 11 акта за установени криминално проявени охранители, които нямат право да упражняват тази дейност, има и 20 акта за липса на графици, баджове и други като част от охранителната дейност. Той апелира за по-засилен контрол от страна на собствениците и подчерта, че проверките ще продължат.

Шефът на старозагорската полиция допълни, че от 2020 година извършителят на нападението над 18-годишното момиче няма право да упражнява тази дейност. Той обаче е установен като охранител в едно от заведенията в Стара Загора, след това има данни, че е изпълнявал тези функции и в друго заведение, коментира Христов.

В помощ на областната дирекция на МВР в Стара Загора, община Стара Загора изгради системи за видео наблюдение пред всички входове на действащи нощни заведения в града, напомни секретарят на Общината Делян Иванов.

Представителите на нощните заведения, които присъстваха на срещата, поеха ангажимент да вземат необходимите мерки във връзка с обсъжданите въпроси.