Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесени от народни представители от ГЕРБ, "БСП лява България", БДЦ-НС, ДПС и АБВ.

Промените предвиждат когато държавен служител бъде избран за председател на общински съвет или за кмет, той да може да ползва неплатен служебен отпуск за времето на изпълнение на съответната длъжност.

Вносителите посочват, че по този начин ще се даде възможност на държавни служители да бъдат избирани за кметове или председатели на общински съвети.

Освен това Столичният общински съвет е длъжен да приеме наредба за градската среда, която да определя правила и нормативи за облика на сградите, архитектурните ансамбли, както и за определяне на местоположението на сгради.

Това предвиждат промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, гласувани на първо четене от парламента.

СОС ще може да определя и зони с максимално допустимо натоварване с преместваеми обекти и с рекламни елементи, както и да въвежда ограничения и забрани за поставянето им.

Предлага се също промяна на землищни граници между Столичната община и община Самоков, тъй като има противоречие със Закона за кадастъра и имотния регистър и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

С пет години се удължава срокът за започване на усвояването по новото предназначение на далекоперспективните територии.