Кметът на Скопие Данела Арсовска оглави партия "Нова алтернатива". Кметът на Скопие Данела Арсовска оглави нова партия, наречена "Нова алтернатива". В кампанията на Арсовска за кмет тя стана обект на нападки, че притежава български паспорт.

Тя спечели изборите за кмет на Скопие с подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ, но малко след като пое поста между нея и опозиционната партия възникна напрежение и от ВМРО-ДПМНЕ оттеглиха подкрепата си. Преди дни, в интервю Данела Арсовска обяви, че с партия ще участва в политическия живот в Северна Македония, като очакванията бяха, че тя ще започне свой собствен политически проект.

Пред медиите, след представянето й снощи тя посочи, че целенасочено не е дала подробности какво точно са означавали думите й, защото е "сред най-нападаните в страната и никой не иска хора, които са независими", но ще отстоява своите възгледи и призовава "всички граждани да се присъединят" към "Нова алтернатива".

"Всички атаки са вдъхновени от много страх. Щом сме толкова маловажни, тогава защо ни нападат", заяви тя Арсовска.

От трибуната на събитието Арсовска каза, че според нея политиката "трябва да бъде съревнование на проекти, а не извор на раздор и разделение", а пред медиите поясни, че "Нова алтернатива", която досега е била в коалиция със СДСМ, е взела решение да излезе от коалицията, за да прецени следващите си стъпки. Тя посочи, че "всички възможности за участието на партията в предстоящите парламентарни избори са отворени" и ще влезе в коалиция, само ако бъдат приети идеите на Нова алтернатива.

"Незабавни избори в съдебната власт, за да бъде тя напълно независима и в нея да има хора, които да вземат решения без натиск. Вторият постулат е свързан със създаване на равни възможности в икономиката - увеличаване на икономическата свобода и възможности за всички, защото пред младите предприемачи се създават бариери. Необходима е политика на плосък данък. Необходима е промяна в наказателния кодекс, за да се предотврати колективният грабеж в страната. Настояваме за дигитализация на публичната администрация. А последният постулат на "Нова алтернатива" включва идеи за предотвратяване на процеса на емиграция, защита на македонската идентичност и членство в ЕС", каза Арсовска.

Кметът на Скопие се обяви и против Преспанския договор, с който бяха уредени отношенията с Гърция.

Вписването на българите в македонската Конституция нарече "сериозен и тъжен въпрос, а договорът с България е асиметричен".