В работата си като кмет не съм допуснал конфликт на интереси. Всички мои роднини, които работят в община Сандански, имат своите биографии и са там години преди за да встъпя в длъжност. Най-вероятно ще са и след мен. Това заяви пред bTV кметът на града Кирил Котев.

Така той отговори на твърденията на бившия съветник на премиера и лидер на партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев, че е в конфликт на интереси и близки връзки с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който реално бил "изпълняващ длъжността кмет на Сандански". Янев обвини и Котев, че къщата на Манолев в Сандански, както и хотелът на кмета се намират в парка, а басейнът на хотела се захранва с минерална вода от общински водопровод.

Кметът обаче отрече хотелът и къщата да са строени на държавен терен. Той самият бил преместил границите на парка. Разстоянието между хотела и къщата било 3 км.

"Навремето направихме един магазин, още докато бяхме студенти с брат ми, но после се разделихме. Брат ми и баща ми продължиха да се занимават със строителство, хотелът е техен, аз нямам нищо общо. Над 30 хотела в Сандански получават минерална вода, режимът е разрешителен. Проблемът е по-скоро, че минералната вода в Сандански не се използва достатъчно", обясни Кирил Котев.

Той коментира и обвиненията, че за да се прокара водопроводът е било направено сдружението "Акваспартак", в което членове са "Профстрой" - фирма на майката и брата на кмета, фирма "Едия" и фирма ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова". "Сдружението е направено, за да струва по-евтино. Водопроводът се прекара от трите фирми заедно, за да се разделят после разходите", заяви Котев.

Той каза още, че за къщата, заради която си подаде оставката Александър Манолев, е плащан туристически данък. Сега там тече проверка, допълни кметът на Сандански. Той обаче не уточни колко конкретно пари са събрани в общината от този данък.

"С Манолев се познавам от ученическите години, в един момент бяхме загубили контакт. Аз го поканих да бъде нашият кандидат. Що се отнася до строителното разрешително на къщата - то е издадено преди мен . Имотът е закупен през 2007, 2009 е изведена в експлоатация", каза Котев. 

Той подробно отговори на въпроси, свързани с негови близки и роднини, които са на ключови позиции в община Сандански, като уточни, че преди две години е бил проверяван от комисията за конфликт на интереси заради роднинските връзки.

"Назначил съм и братовчед на Яне Янев в данъчната служба", каза още Кирил Котев.