"Нашите притеснения са, че наесен дроновете ще отлетят, както отлетя и тефтерчето на Филип Златанов и удобните на властта кметове ще продължат необезпокоявано да работят, както са работили не в обществен интерес, а в частен, корпоративен и партиен", обясни Манолова, цитирана от „Фокус”.

Изказването й бе във връзка с нейно предложение за включване в дневния ред на първо четене на Закона за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси, внесен от нея и колегата й от БСП Кирил Добрев.

Сравненията с дроновете и кметовете Мая Манолова направи по повод разследванията на bTV за кметове милионери. Медията използва дрон, за да заснеме луксозните им имения.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов има "селска къща", построена през 2014 г. в с. Паталеница, която струва около 1,5 млн. лв., а заплатата му е около 2000 лв. Вчера заради разследването, Изпълнителната комисия на ГЕРБ прекрати членството на кмета на Ботевград Георги Георгиев.

Манолова обясни, че една от темите, които вълнуват българските граждани, е дали отстояват добросъвестно обществения интерес.

По думите й темата е станала особено актуална покрай тефтерчето на Филип Златанов, а промените в закона отлежават в шкафчетата на председателя на НС и шефовете на правна комисия.

„Ясно е какъв е контрапунктът на управляващото мнозинство. Вече две години КПУКИ (
Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси - бел.ред.) е в незаконен състав, трима от членовете са на ротация”, каза още тя.

Предложението за включване на законопроекта в дневния ред бе отхвърлено с 81 гласа „за”, 62 „против”, а 24 се въздържаха.