В Турция започна гласуването на местните избори.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговата управляваща партия са в напрегнати надпревари в страната, а вотът е ключов тест за властта на лидера 10 месеца след спечелването на нов мандат. 

Вниманието е насочено особено към резултата в най-големия град и икономическа сила Истанбул, където Ердоган и неговата партия ПСР се опитват да изтръгнат обратно контрола от кмета Екрем Имамоглу.

Снимка: БТА/АР

Изборите започнаха в 7 ч. в 32 окръга в Източна и Югоизточна Турция и ще продължат до 16 ч. В останалите части на страната изборите започнаха в 8 ч. и съответно ще продължат до 17 ч.

Снимка: БТА/АР

Във връзка със сезонните условия и времето, в което слънцето залязва, Висшата избирателна комисия на Турция взе решение изборите в 32 окръга в страната да започнат с час по-рано.

Снимка: БТА/АР

На изборите могат да гласуват общо 61 441 882 избиратели. За първи път ще гласуват 1 032 610 младежи.

В изборите ще участват кандидатите на 34 политически партии, а в страната ще бъдат разкрити над 206 хиляди избирателни секции. Ще бъдат избрани кметове на 81 окръжни центрове, както и на 973 по-малки градове и над 50 хиляди кметове на общини.

Снимка: БТА/АР

Най-много са кандидатите за кметския пост в мегаполиса Истанбул - 49. Броят на кандидатите за мястото на градоначалник в столицата Анкара е 24. Очаква се изключително оспорвана надпревара за кметското място в Истанбул между сегашния градоначалник и отново кандидат на основната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу и между кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум, както и в столицата Анкара между настоящия кмет Мансур Яваш (от НРП) и кандидата на ПСР Тургут Алтънок.

Снимка: БТА/АР

Общо 594 хиляди служители на силите за сигурност ще осигуряват безопасността на местните избори.

Снимка: БТА/АР