Китайски дипломати са започнали преговори с представители на венецуелската опозиция във Вашингтон, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Според медията, това ясно показва стремежът на Пекин да защити инвестициите си от 20 милиарда долара в тази латиноамериканска страна.

"Китай ясно осъзнава риска от смяна на режима във венецуела и не иска да се окаже на губещата страна. Пекин иска стабилност във венецуела, но разбира, че трябва да има контакт и с другата страна в конфликта", пише Еван Елис.

Новината бе потвърдена от Министерството на външните работи на Китай. "Ние общуваме с всички страни във Венецуела и използваме за това разнообразни способи, защото независимо от развитието на ситуацията, нашето сътрудничество ще остане непроменено", твърдят китайските дипломати.

От своя страна Хуан Гуаидо публично заяви, че Венецуела трябва да запази своите търговски и политически отношения с китай, най-големият вносител на петрол в света.

Прессекретарят на Владимир Путин - Дмитрий Песков също заяви неотдавна ,че Москва е готова да разговаря с Хуан Гуаидо и се надява да се съхрани сътрудничеството между двете страни, независимо от развитието на ситуацията във Венецуела.