В игра на филми се превърнаха за кратко следобедните дебати по промените в Изборния кодекс на второ четене. Пръв филмово заглавие в изказването си вкара съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той заподозря с "огромно притеснение", че "Бандата на Оушън" се опитва да открадне изборите. От трибуната Петков се усъмни, че точно като във филма ще бъдат откраднати гласовете на избирателите, след като от видеонаблюдението ще бъдат изключени камерите при броенето на бюлетините и попълването на протоколите. Той настоя, че не само трябва да има камери, но и записите трябва да се съхраняват. Според Петков така можело не само да се откраднат гласовете на гражданите, но и данъците на хората.

Петков направи сравнение с видеонаблюдението в хипермаркетите, където също се правят записи от видеонаблюдението. Другият лидер на ПП Асен Василев подчерта, че е добре да има камери, да има видеонаблюдение, но е важно да има и видеозапис за доказателствен материал при повдигане на обвинение за евентуално престъпление или при разглеждане дали наистина е имало или не проблем.

Петков продължи:"Това е все едно да си инсталираме камера за охрана на нашия дом и да не сложим устройство за записване, а да разчитаме на роднините ни да гледат по интернет дали някой крадец ще влезе, коментира той и допълни, че е необходим доказателствен материал. В противен случай замазваме очите на българските граждани, казвайки, че има камери, които не записват".

"Да имаш камера, която не записва, е равно да нямаш камера", заключи бившият премиер.

Заместник-председателят на парламента Росен Желязков, който водеше заседанието в този момент, призова депутатите да се въздържат от лични разговори, независимо че филмовата тематика вълнува всички. "Бих дал реплика на Джордж Клуни, но го няма в нашия състав", съжали той и поради липсата на холивудската звезда предостави думата на Десислава Атанасова.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС обаче също навлезе във филмовата тематика и онагледи ситуацията също със заглавие от киното.

"Ако се говори за филми, то тогава ПП трябва да гледат един съветски "Ходене по мъките", репликира Атанасова.

"Ако смятате, че въвеждането на видеонаблюдение не е гаранция, че процесът става по-прозрачен и публичен, въвеждането на параваните, направено от БСП, не прави процеса по-прозрачен, както и видеозаснемането при броенето на бюлетините и протокола. Смятам, че това отрича цялото ви изказване как вие разчитате на флашката за сметка на три други гаранции", опонира тя.

"Да не си служим с примери за едни други записи с едни камери от апартаменти под наем", заяви още Атанасова по повод това кой какво иска да записва и да краде. Тя допълни, че ГЕРБ ще подкрепят не само да има видеонаблюдение, но и записване, а Росен Желязков й направи забележка да не навлиза в лични разговори.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов пък заключи, че "флашката е единствената гаранция за честността на вота".

Междувременно от "Възраждане" поискаха промени в състава на ЦИК, заради това, че в комисията има представители на ИТН и на формацията на Мая Манолова, които са извън парламента. От партия "Възраждане" поискаха да се направят промени в ЦИК.

От партията на Костадин Костадинов предложиха не само да има промяна в избирателната комисия, но и да се увеличи бройката на членовете, като се актуализира след провеждани избори.

До момента няма гласуван нито един параграф от поправките в изборния закон, въпреки удължаването на заседанието извън регламентираното време.