Премиерът Кирил Петков разпореди пълна проверка на договорите по спрения газов проект "Южен поток", обяви самият той преди началото на заседанието на Министерския съвет. По думите му това се прави, защото по време на посещението му в САЩ е било отбелязано, че Путин въздейства в региона чрез корупция посредством такива проекти.

"Нашите партньори виждат корупцита като основен инструмент за влиянието на Путин в региона. Затова още днес ще заповядам пълна проверка на всичките аспекти на проекта "Южен поток", каза Петков след завръщането си от Америка.

Той нарече "огромна победа" постигнатото там по отношение на доставките втечнен газ. 

"Договорихме два кораба за юни месец да пристигнат на цени, значително по-добри от тези на европейските пазари и на "Газпром", коментира премиерът.

Министърът на енергетииката ще продължи с допълнителните преговори за дългосрочните доставки, уточни Петков. Това дава възможност за пръв път България да има истинска диверсификация, каза той.

В момента за нас е най-важно българите да имат най-добрите цени, най-сигурните доставки. Това беше една огромна победа, обобщи той.

Кирил Петков анонсира още, че на заседанието Министерският съвет ще реши за "дерогация за намаляване на акциза за ел. енергията и газа, така че цените да бъдат намалени".

Той съобщи още, че по време на срещите му във Вашингтон е подсигурил алтернатива на все още липсващите и платени 8 самолета Ф-16.

"Имаме доста голям напредък за намиране на заместващи Ф-16 самолети, като алтернатива на забавянето. Ще имаме подкрепа и за това българското небе да остане защитено", заяви Кирил Петков.