Премиерът Кирил Петков ще посети Киев следващата седмица. Той ще покани със себе си и лидерите на партиите в управленската коалиция, за да се запознаят на място със ситуацията.

От "Демократична България" казват, че това е нашата червена линия, от БСП казват същото и затова аз ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение, отколкото когато е там. "Надявам се, че парламентът, докато е в почивка ще си свърши работата и като лидери всеки от нас ще направи стъпка назад, ще помисли стабилността на България колко е важна за българите, колко е важна за украинците, на които трябва да помагаме и каква трябва да ни е общата позиция", каза пред Нова тв министър-председателят. Той изрази надежда, че и двата коалиционни партньора ще стигнат до общ език.

"Продължаваме Промяната" ще бъде лидерът в този диалог. Много бързо видяхме какво се случи, като имаше конфликт за БНБ. Когато не се мисли коалиционно, се изпада в криза, която автоматично почва да разклаща цялата структура на тази коалиция, посочи премиерът. Въпреки кризата, държавата оцелява по добър начин в сравнение с това, което можеше да бъде, ако не беше това правителство", добави Петков.

Новината идва само ден, след като външният министър на Украйна Дмитро Кулеба постави изключително остро въпроса за военна помощ от България, а коалицията за пореден път се разтресе от вътрешни противоречия и червени линии.

БСП остават категорично "против", "Демократична България" и "Има такъв народ" са "За" изпращане. Това определя на "Продължаваме промяната" ролята на балансьор в управлението, в опит да се намери компромис.

В същото време от посолството на Русия в България заявиха, че следят внимателно ситуацията с възможното пращане на оръжия за Украйна. 

"Продължаваме да следим темата за възможни доставки на оръжия и амуниция от България за псевдогероите на Украйна. Убедени сме, че подобен жест от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в региона, както и ще усложни по-нататъшния диалог между нашите страни", каза руският посланик Елеонора Митрофанова днес в редовния си брифинг.