Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира на брифинг в парламента връщането на хартиената бюлетина, което гласуваха депутатите днес . В тази връзка той акцентира, че заслугата е на активното участие на БСП, ДПС и ГЕРБ - "Това е коалиция за фалшификация на вота на българските граждани", каза Петков пред журналисти.

По думите му е напълно недопустимо това от всички проблеми - с доходите, с горивата и с инфлацията. "Те решиха, че най-важното решение, което трябва да се вземе е  това връщане назад към годините на прехода... Задкулисието се опитва по всякакъв начин да се върне обратно на сцената. Явно борбата ще е дълга", изтъкна Кирил Петков.

Бойко Рашков сподели как хартиената бюлетина води до манипулации на изборите. Той показа бюлетини от предишни избори, които, по думите му, не са разбираеми за никой. Те са от времето, когато се въведе машинното гласуване. Стотици хиляди броя са недействителните бюлетини тогава, отчете Рашков.

Връщането към хартиената бюлетина означава "връщане към двупотопното гласуване", каза той. Майстори в купуването и продаването на гласове са ГЕРБ и ДПС, смята той.

Рашков посочи, че председателят на ДПС - Мустафа Карадайъ е избран с 42 подвижни секции в Кърджали. "42 граждани уж има, които са заявили в общината, че желаят да гласуват, поради причини, с подвижна избирателна секция. От тези 42 случая има образувани вече досъдебни производства и се води разследване, защото една голяма част от тези граждани не са знаели, че са били болни и че трябва да гласуват с подвижни избирателни секции. Така се избира един лидер", каза Карадайъ.

Михаил Камбарев съобщи, че има видео как "Бай Ганьо от ГЕРБ прави избори" и всеки може да го види как се правят избори у нас в ютуб. Там на заседание на пловдивската секция на ГЕРБ г-н Тотев казва следното, цитира Камбарев, "Броят, който имаме на невалидни бюлетини, в момента не е този, които искаме да имаме. Особено в тази част. Имаме тук няколко начина... Г-н Заков мога да го похваля, направи няколко невалидни в неговата секция. И като цяло броят на невалидните бюлетини не е най-добрият. Всички знаем, казва Тотев, че това е един от начините, с който може да имаме предимство".

А един от начините за невалидни бюлетини, е ако те поставят техни хора в секциите, заключи Михаил Камбарев.

"Днес е една тъжна вечер за представителната демокрация в България", каза Милен Матеев.

След часове наред словесни схватки парламентът върна със 125 гласа хартиената бюлетина като опция за гласуване, наред с машинния вот, още на следващите избори. "За" на първо четене гласуваха вносителите от БСП заедно с ГЕРБ и ДПС. Противопоставиха им се от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Български възход" и "Възраждане", които събраха 100 "против". Електронното табло отчете и един глас на социалист, който се обяви срещу хартията, като очакванията са това да е бил Явор Божанков, който предварително се обяви срещу бюлетината. Един представител на БВ пък подкрепи бюлетината.