Премиерът Кирил Петков дойде във Върховната касационна прокуратура, за да бъде разпитан във връзка с имената, които е споменал по време на среща с главния прокурор Иван Гешев от миналата седмица.

На влизане в съдебната палата Петков посочи, че носи списък с 19 имена, част от които вече е прочел на брифинг. Това са имена, които са публична информация, имена, които знаете добре, посочи премиерът пред журналисти. В списъка няма фирми, а само личности, обясни още той. Петков добави, че тези хора в списъка са отдавна в публичното пространство "с потенциал, че са направили неправомерни действия". Той обаче уточни, че не е дошъл, за да казва кой е виновен и кой не е виновен.

Премиерът добави, че тези имена никога не са били чувани официално от прокуратурата, а по думите му са били говорени в кулоари, коридори и журналистически разследвания - "сега се надявам те да направят всичките действия, след като министър-председателят им го носи на крака".

Една прокуратура трябва сама да направи това домашно и сама да се сезира, ако имат нужда от помощ - аз съм тук, посочи Петков. Той възприема призоваването му като излишен пиар, но не и като натиск и изнудване.

"Съжалявам, че прокуратурата има нужда от изпълнителната власт по този начин да носи допълнителна информация и че иска доказателства", заяви Петков.

От прокуратурата съобщиха предни дни, че по време на срещата министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в България и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. Поради това главният прокурор Иван Гешев е сезирал своя заместник, относно предоставената от премиера информация за предприемането на незабавни действия.

След като стана известно, че е призован на разпит, Петков коментира, че ще представи на прокуратурата списък с медийни публикации, свързани с конкретни лица. Той посочи още, че ще пита държавното обвинение за публично известни случаи като "Барселонагейт" и "Осемте джуджета".